Главни “мамац” зграда

Д. Бт.

07. 04. 2015. у 12:24

После неуспеле приватизације, издавачка кућа “Рад” продаје се други пут. За куповину куће заинтересоване три стране фирме, као и “Евро-Ђунти”

Главни “мамац” зграда

Међу осам предузећа чију је продају ових дана обнародовала Агенција за приватизацију је и издавачка кућа "Рад", чије је прво "удомљење" пре шест година прошло неславно па је морало да се поништи. Почетна цена је 2.688.000 евра, понуде за јавно надметање прикупљаће се до 6. маја, две недеље касније биће отворене коверте, а нови власник постаће онај који је понудио највише.

Укупна вредност фирме процењена је на око 4 милиона евра, али је у власништву државе 70 одсто капитала, док преосталих 30 одсто држи 28 малих акционара. Нови власник моћи ће да откупи њихове акције или да донесе социјални програм. У случају да се на оглас нико не јави биће расписан нови позив са смањеном почетном ценом. То је, међутим, мало вероватно, кажу у разговору за "Новости" Небојша Николић, генерални директор, и његов саветник Зоран Шебез, с обзиром на то да је главни "мамац" "Радова" зграда у строгом центру Београда, Дечанска 12, са 2.800 квадрата.

- Сматрам да "Рад" више вреди од процене која је направљена - изричит је Николић. - Да је то моја имовина никада је не бих продавао за назначену суму. И због тога што купац има добре шансе да добије још две некретнине које су у судском спору, у Славонском Броду од 330 квадрата и у Београду у Далматинској од 100 квадрата. Томе треба додати и залихе књига чија је вредност око 300.000 евра.

У "Раду" који постоји од 1949. и дуго је био у врху нашег издаваштва, не крију да постоје дугови од 500.000 евра.

- Највећи поверилац је Фонд за развој, од ког је бивши власник Дејан Пантовић узео кредит. Он је оставио велики дуг, највише у залихама књига, и то не "Радових" већ из продукције ИПС, чији је у то време такође био власник. У кућу није уложио ни динара, а после те приватизације објављена је само једна књига - каже Шебез. - Тек када је кућа поново прешла у државне руке оживело је издаваштво са више од тридесет нових наслова.

Наши саговорници кажу да су за куповину куће веома заинтересоване три стране фирме, из Дубаија, Швајцарске и Словеније, као и "Евро-Ђунти". Свих 11 запослених, желели би да фирма оде у руке онога ко се већ бави издаваштвом и да се тако настави традиција дуга 66 година. Иначе, како закон налаже, нови власник мораће да задржи основну делатност најмање три године и за то време у "производњу" књига уложи 250.000 евра, што значи да би, у просеку годишње требало да објави око 80 наслова. После тога све остаје на његовој савести или рачуници...

КУЋА ЗА РЕСПЕКТ

- Наша кућа је заинтересована за куповину "Рада" - каже за "Новости" Новица Јевтић, директор "Евро-Ђунтија". - Наставили бисмо да негујемо неке њихове едиције, од којих је најпознатија "Реч и мисао". Наши партнери из "Ђунтија" доћи ће ускоро у Београд, када ће пажљиво проучити сву документацију и донети коначну одлуку о куповини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације