Повратак Тешића и Аћина

Б. ЂОРЂЕВИЋ

четвртак, 26. 03. 2015. у 15:22

Повратак Тешића и Аћина
В. д. директора "Службеног гласника" формирала, како је и најавила, нови уреднички тим. Петар Арбутина: Бићемо сигурна брана вулгарној комерцијализацији издаваштва

НОВА подела карата у "Службеном гласнику", коју је најавила Јелена Триван одмах по именовању на место в. д. директора овог јавног предузећа, како "Новости" сазнају, спроведена је у дело.

Ова кућа добила је нови уреднички тим, састављен од старих играча. С места директора сектора за издавање књига смењен је Никола Вујчић, који ће надаље обављати послове уредника, а на ту функцију постављен је доскорашњи уредник Петар В. Арбутина и тако постао по други пут директор издаваштва у "Гласнику". Ту функцију обављао је за време директорског мандата Слободана Гавриловића.

На позив Триванове, у "Гласник" су се, на своја некадашња места, као уредници вратили Гојко Тешић, Бранко Кукић, Јовица Аћин и Горан Петровић. Они су, да подсетимо, на тој дужности били такође у Гавриловићево време, а "Гласник" су напустили по доласку Радоша Љушића на чело предузећа, због спора у вези са хонорарима.

Потврђујући за "Новости" овакве кадровске промене, Петар Арбутина каже:

- Ово је професионални и интелектуални задатак првог реда. Претпостављам да сам поново постављен на место директора издаваштва зато што сам то био и онда када је "Гласник" био издавач године и најуспешнији српски издавач. Лично и професионално сам поносан на тај период. Тада сам радио са врсном екипом уредника интелектуалаца и веома ми је драго што се они поново враћају и што ће нам се још придружити Светислав Басара и Владимир Кецмановић. Величина и значај "Гласника" је управо у чињеници да писци и уредници разних поетичких опредељења, генерација и интелектуалних афинитета поново граде углед елитног издавача што "Гласник" заиста јесте, без било какве лажне скромности.

Први и основни задатак је, по његовим речима, поновно оживљавање едиција и пројеката по којима је "Гласник" био препознат и признат код најширих читалачких и интелектуалних кругова. У другој фази, додаје Арбутина, свакако је битно антиципирати све тржишне и креативне сегменте савременог издаваштва и објединити их у један модеран пословни концепт.

СКРОМНО

- ОБИМ и квалитет продукције какав је "Службени гласник" имао за време Слободана Гавриловића, након две године девастације које је преживела ова кућа, није могуће вратити у кратком временском року. Могуће је, међутим, да се скромно крене у поновно оживљавање нечега што је готово убијено. Чињеница да јевратила стари уреднички тим говори о добрим намерама Јелене Триван, и таквом тиму се са радошћу придружујем - каже за "Новости" Владимир Кецмановић.

- Шта то значи у пракси? Гласник као јавно предузеће и државна кућа треба преко својих издања да поставља квалитативне стандарде у српском издаваштву, да буде брана вулгарној комерцијализацији издаваштва и културе. Трудићемо се да оправдамо све оно што смо поставили себи као циљ - да бранимо и одбранимо културу и књигу - каже Арбутина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације