Рани радови Милића од Мачве

Д. Б. М.

10. 03. 2015. у 18:16

На традиционалној аукцији куће "Мадл`арт" која ће се одржати 15. марта, понуђене ниже цене слика

Рани радови Милића од Мачве

НА традиционалној пролећној аукцији слика "Мадл`Арт" која се одржава 15. марта у Цептер Експо центру (некадашњи "Клуз") међу 150 лотова, који се већ могу видети на предаукцијској изложби, налазе се радови Ђорђа Андрејевића Куна, Мерсада Бербера, Радомира Дамњановића Дамњана, Дада Ђурића, Уроша Тошковића, Милића од Мачве, Љубе Поповића, Милоша Шобајића, Владе Величковића...

Организатори су се прилагодили садашњем тренутку и тржишту, о чему говоре почетне цене, које се крећу од педесет, па до 6.200 евра. Управо чињеница да су почетне цене прихватљивије него обично, да нема екстремно скупих слика, ово надметање може учинити занимљивим.

Поред најскупљег дела "Улцињ" Богдана Шупута, чија је почетна цена 6.200 евра, посластица за колекционаре, а и љубитеље уметности може бити и рад "Ун фалсо Г. де Кирико" Радомира Дамњановића Дамњана. Посебно зато што су слике овог уметника на последњим аукцијама достигле цену од десет хиљада, па и 12.000 евра, а ова је понуђена за - 4.200. Занимљиво је да је "Ун фалсо..." копија дела чувеног италијанског сликара Ђорђа де Кирика, а да је Дамњан ставио свој печат, како би се знало да није реч о оригиналу. Међу занимљивим уметничким делима ове аукције су и "Приморски мотив" Владимира Бецића из 1925, чија је почетна цена 1.200 евра, као и "Кићење невесте" Шпире Боцарића из исте године, понуђено за 3.600 евра.

Куриозитети на овој аукцији су рани радови Милића од Мачве. Милић је најстарији рад на аукцији - "Пут за Јевремовац" насликао са само 17 година. Аукцију чека и једна икона са ликом Светог Николе из 19. века, рад Ветрослава Бека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације