Музички снови Светислава Божића

А. П.

26. 02. 2015. у 11:35

У два дана биће одржане три премијере дела познатог нашег композитора Светислава Божића - вечерас у Коларчевој задужбини и сутра на сцени Народног позоришта

Музички снови Светислава Божића

ПОЗНАТОГ српског композитора Светислава Божића у два дана очекују три премијере његових дела. У извођењу мешовитог хора РТС-а и диригента Олге Милићевић, у Коларчевој задужбини (вечерас у 20 часова), биће одржана премијера Божићевих композиција "Чета" и "Литургија Св. Јована Златоустог". Дан касније, на сцени Народног позоришта, биће изведена опера "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића".

- "Чета" је настала на стихове песме Петра Пајића и посвећена је патријарху Павлу - објашњава Божић за "Новости".

У својој опери, посвећеној Владиславићу, рођеном Херцеговцу, коме је титулу грофа доделила Катарина Велика, познати српски композитор користио је текстове и стихове Дучића, Настасијевића, Црњанског и Медаковића.

А ко све долази у "Савине меланхоличне снове"?

- Појављују се многи значајни ликови из наше прошлости, од Светог Симеона до Николе Тесле. То су наши људи који су били велики у својим пословима, одлично познавали дипломатију, али су волели своју државу и чували срце за свој родни крај - каже Божић.

Под диригентском палицом Ђорђа Павловића, и у режији Александра Николића, на сцени Народног позоришта појавиће се прваци Опере, Јадранка Јовановић, Сања Керкез, Иван Томашев и многи други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације