Народно позориште: У трци и бивши управници

В. СТРУГАР

14. 02. 2015. у 17:07

На седници УО Народног позоришта отворене пријаве кандидата за првог човека куће. Међу деветоро пријављених и некадашњи челници националног театра и Атељеа 212

Народно позориште: У трци и бивши управници

Ко ће руководити кућом на Тргу републике

У ТРКУ за управника Народног позоришта у Београду и то из четвртог (конкурса) пута ушло је девет кандидата - званично је саопштено на јучерашњој седници Управног одбора ове куће, на којој су отворене и коверте са њиховим пријавама.

За место челног човека националног театра конкуришу Ивана Вујић, редитељ и професор ФДУ, Маја Рајчић, дипломирани пијаниста, Босиљка Стевановић, дипломирани математичар са солистичком каријером оперске певачице, Светозар Цветковић, глумац и дугогодишњи управник Атељеа 212, Предраг Милетић, глумац, диригент Ђорђе Павловић, актуелни в. д. управника Дејан Савић, бивши управник Божидар Ђуровић и Предраг Коларевић, глумац и дипломирани политиколог. Десети кандидат, драматург Славко Милановић, повукао је пре три дана кандидатуру после правних консултација с надлежним министарством. Председник УО Јелена Кајго, најавила је да ће после прочитаних биографија, планова и програма кандидата (који би од данас требало да буду и на сајту Народног позоришта), Управни одбор са свима обавити разговор 23. и 24. фебруара, свести избор на троје, а потом (до краја исте недеље) свој предлог упутити Министарству културе и информисања.

Иначе, ово није била и једина тачка јучерашњег дневног реда. Између осталог, актуелни в. д. управника Дејан Савић информисао је УО да је на њихов захтев однео анекс уговора Душану Ковачевићу, у коме се наводи да уколико познати писац до 30. јуна ове године не достави Народном позоришту наручени драмски текст, уговорне обавезе више неће важити, а писац ће бити дужан да врати део већ уплаћеног хонорара. Како је Савић објаснио, уговор о сарадњи потписан је у јуну 2011. године, писцу је исплаћено 5.000 евра, што је половина договореног хонорара. В. д. управника додао је да има чврста уверавања да ће наручени драмски текст стићи до јуна, па би тако требало и да се нађе на сцени током наредне сезоне. Такође, до следеће седнице, како је речено, биће достављени у УО и затражени извештаји о запошљавању у Народном позоришту у претходне две године...

Седницу, којој су присуствовали и представници реперезентативних синдиката, Савић је напустио пре отварања коверата, али је искористио прилику да реагује на медијске написе с већ објављеном листом кандитата, у којима се чак "именује" први човек националног театра. Савић је затражио да се УО јавно огради од фаворизовања појединаца. Он је скренуо пажњу и на чињеницу да је један кандидат у писму УО навео да је одустао од конкурса после консултације с Министарством и отворио питање у ком својству кандидати тамо одлазе, по ком критеријуму су бирани за пријем и да ли ће и остали ићи на исту адресу. В. д. управника је имао и примедбу што овог пута о кандидатима неће бити анкетирани запослени у Народном позоришту, "изражавајући бојазан" да је то зато што је на прошлом конкурсу он добио већинску подршку.

Одговарајући на примедбу, председница Јелена Кајго подсетила је Савића да је на једној од претходних седница управо он био против спровођења анкете.


УПРАВНИ ОДБОР

О будућем првом човеку националног театра изјашњаваће се Управни одбор којим председава Јелена Кајго, док су остали чланови Ана Томовић, Анђелка Николић, Милена Марковић, Даница Максимовић, Драган Тодоровић и Милан Просен. После три неуспешна конкурса, у нашем листу је расписан и четврти који је ових дана окончан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације