Сабрана дела Бранка Миљковића до краја године

Танјуг

07. 02. 2015. у 23:33

Сабрана дела Бранка Миљковића до краја године
У Нишу ће до краја године бити штампани први томови сабраних дела Бранка Миљковића, док би читав пројекат дела тог песника требао да буде завршен до 2018. године

НИШ - У Нишу ће до краја године бити штампани први томови сабраних дела Бранка Миљковића (1934-1961), док би читав пројекат дела тог песника требао да буде завршен до 2018. године.

Протокол о издавању сабраних дела потписали су Филозофски факултет из Ниша, Нишки културни центрар, Народна библиотека и Народни музеј, а средства су обезбеђена из буџета града.

Председник Скупштине града Ниша Миле Илић, који је био заговорник тог пројекта, рекао је да ће се сабрана дела "принца поезије" појавити после 43 године.

Он је рекао да се на културним пројектима у граду мора радити и у годинама када је тешко и најавио да би у наредном периоду могли да очекујемо нови том Енциклопедије Ниша о спорту и физчкој култури и почетак рада на тому који ће бити посвећен науци.

Издавање Енциклопедије Ниша започето је пре 20 година и до сада је издато пет томова.

Илић је рекао да би следећи корак могао да буде издавање Мале енциклопедије Ниша и Историје Ниша.

Декан Филозофског факултета Горан Максимовић рекао је да ће издавање сабраних дела Бранка Миљковића бити реализовано сопственим снагама.

Из Народног музеја су рекли да ће следећи корак бити отварање Спомен собе Бранка Миљковића како би јавности била доступна Бранкова заовставштина којом располаже Народни музеј.

Раније је било планирано да сабрана дела Бранка Миљковића буду објављена поводом обележавања 80 година од рођења песника, али је тај посао одложен због недостатка средстава.

Породица Бранка Миљковића је комплетну Бранкову заоставштину поклонила граду Нишу 1971. године и она се чува у нишком Народном музеју, а збирка садржи око 1.500 предмета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)