АУКЦИЈА СЛИКА: Барили за 12.500 евра!

Д. Б. М.

30. 01. 2015. у 13:00

АУКЦИЈА СЛИКА: Барили за 12.500 евра!

Галерија Прогрес

Најскупља слика на аукцији "Дубровник" Пеђе Милосављевића, чија је почетна цена била 16.500 евра, као што се и очекивало - није продата

ЉУБИТЕЉИ ликовне уметности већ дуже време нису имали прилику да прате тако узбудљиву аукцију, као што је била синоћ у Галерији "Прогрес". Организатори "Арте Медиа" понудили су 169 лотова - слика рађених уљем, цртежа, акварела, графика, комбинованих техника, скулптура, од којих је више од половине продато!

Најскупља слика на аукцији "Дубровник" Пеђе Милосављевића, чија је почетна цена била 16.500 евра, као што се и очекивало - није продата. Са друге стране, и сама појава једног рада Милене Павловић Барили, чијих радова готово да нема на тржишту, била је пријатно изненађење за колекционаре. Њен акварел "Диана" продат је за 12.500 евра! И друге слике чије су почетне цене биле доста високе, без обзира на општу беспарицу, нашле су купце. Битка се повела око "Беле слике са елементима" Радомира Дамњановића Дамјана, која је на крају достигла цену од 12.000 евра.

Најдуже је трајало надметање за портрет Антоније Ткалчић Кошчевић, чија је почетна цена била само сто евра. Ово дело непознатог аутора педесетак пута је променило цену до коначног износа од 1.500 евра. Објашњење највероватније лежи у томе што се претпоставља да је Антонију насликао неки познати уметник, не може се поуздано рећи да ли је то Иво Режек или Сава Шумановић или Максимилијан Ванка.

Добру цену од 7.000 евра постигла је слика "Уплашена" Младена Србиновића. "Полуакт" Милана Коњовића и "Lautreamont" Драгоша Калајића продати су за по 3.100 евра, док је "Дан и ноћ дуге" Бранка Миљуша "отишао" за 3.000. "Гушење" Милоша Шобајића достигло је цену од 2.900, мртва природа Љубице Цуце Сокић - 2.250, а "Икаров пад" Александра Цветковића - 2.200 евра.

Занимљиво је да су неки цртежи оловком, тушем и пастели, чија је почетна цена била заиста популарна (100-250 евра) доживели сатисфакцију да им се цена више пута повећа, што говори да купци имају истанчан укус и да знају шта желе. Најбољи пример за то представља неколико цртежа Ивана Радовића.

Скулптуре на досадашњим аукцијама повремено су бивале продате, као да за њих нема колекционара у нашој средини. Тако је било и овога пута. Од десетак понуђених радова продата је само скулптура у бронзи Виде Јоцић по почетној цени од 750 евра. Као и преостале скулптуре, и слике Јована Бијелића, Зоре Петровић, Стојана Аралице, Мила Милуновића, Миће Поповића, Уроша Тошковића остале су да чекају неко боље време и неку нову аукцију.


ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ИНТЕРЕСОВАЊЕ колекционара и љубитеља уметности за аукцију било је велико. За надметање се пријавило више од 140 такмаца, очекивало се мање, али нису сви нешто купили. Доњи ниво Галерије “Прогрес” био је потпно испуњен, није било довољно столица за све присутне. Интересовање за аукцију организатори објашњавају тиме да су почетне цене у складу са ситуацијом у којој живимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације