Мураками: Тешко је бити ја

Б. Ђ.

24. 01. 2015. у 15:45

Мураками: Тешко је бити ја

Јапански писац Харуки Мураками

Јапански писац Харуки Мураками већ данима одговара на питања обожавалаца путем Интернета

ПИСАЊЕ је као флертовање са женом. Вежбањем постајете бољи, али у основи, или се досађујете у томе или не - написао је ових дана славни јапански писац Харуки Мураками одговарајући на питање једног читаоца.

Одлучио да две недеље буде у улози "Драге Савете", и одговара на најразличитија питања својим многобројним фановима из целог света. Све је почело 16. јануара, на специјалном сајту на јапанском "Мураками-сан но токоро", или "Место господина Муракамија", који је покренуо његов издавач.

Писац "Норвешке шуме", "Кафке на обали мора" и осталих изузетно читаних романа, биће онлајн и на располагању само до краја месеца. Одговара искључиво на јапанском.

Иако је замишљено да нема табу тема, Мураками вешто избегава да открије детаље из приватног живота, али се упушта у приче о животу после смрти, подизању и васпитавању деце, мачкама или о говору мржње.

- Као писац, често сам на мети говора мржње. Постоје, ипак, неки грозни људи, тамо напољу. Морамо да урадимо нешто у вези са овим трендом - поручио је писац, додајући да није фер нападати људе због расе или ствари на које не могу да утичу.

ТРКА ЗА "НОБЕЛА" УПИТАН како се осећа поводом тога што је већ годинама први кандидат на кладионичарским листама за Нобелову награду из књижевности, Мураками је написао: - Непријатно. Нисам званично номинован, у питању су неповезани кладионичари који бирају моје име. То није коњска трка!

Уз наду да ће после смрти почивати у миру, рекао је:

- Не желим ни рај нити пакао, али ни бар са играчицама на шипки. Желео бих да мирно спавам и понекад поједем понеку остригу.

На поруку једне мајке која је тражила савет како да преваспита једанаестогодишњег сина који по цео дан игра игрице и не чита књиге, да би постао као он, Мураками је одговорио:

- Да постане као ја? Питам се шта под тим подразумевате. Веома је тешко бити ја, али некако сам успео, јер ја сам ја.

Из ове необичне књижевне промоције, публика је сазнала и да најпопуларнији јапански савремени писац није маштао да буде мачка, иако их је имао пуно, те сматра да су егоистичне, али је зато желео да буде ветар; да је зависник од "Еплових" производа, да слуша хип-хоп, да подржава геј бракове...

Упитан да ли има неко специјално место где воли да проводи време, одговорио је:

- У кревету са неким кога волим. Где другде?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације