Радош Бајић: Срби се никад неће помирити

Предраг Васиљевић

28. 12. 2014. у 20:00

Глумац, редитељ и сценариста о новом филму, нашим поделама, светским турбуленцијама, Морави и селу.. Пре ћемо опростити другима него себи самима. Угледајмо се на Пашића

ПОСЛЕ серије „Равна гора“, Радош Бајић је снимио филм „За Краља и отаџбину“ чија је премијера заказана за 19. фебруар у Сава центру у Београду.

Аутор за „Новости“ најављује и да ће почетком фебруара, захваљујући љубазности престолонаследника Александра и у сарадњи са Крунским саветом, филм бити приказан и у Белом двору - за чланове дипломатског кора и високе званице:

- Спокојан сам и захвалан Богу што нам је дао снагу да поново потпуно сами и без икакве помоћи државе изгурамо цео пројекат.

* Колико ће се филм разликовати од серије „Равна гора“?

- У сарадњи са РТС у филму користимо део најдрагоценијих материјала из серије „Равна гора“. Али филм који смо снимили и продуцирали потпуно је ново, аутентично филмско дело које је посвећено хиљадама срспких патриота и родољуба, који су после Другог светског рата, прогоњени од комунистичког терора, морали на напусте отаџбину и оду у емиграцију у САД, Канаду, Аустралију.

* Хоћете ли тим филмом ставити тачку на Други светски рат или се може очекивати наставак серије „Равна гора“?

- Наставка серије „Равна гора“ неће бити. Овај филм је нека врста мог ламента над овом великом темом. Спречен и у немогућности да наставим планирани рад на пројекту Драмске трилогије која је у 50 епизода требало да покрије период Другог светског рата у Србији, коју је РТС, на чијем челу је био почивши Александар Тијанић, најављивао као свој највећи продукциони пројекат - филмом „За краља и отаџбину“ ја се као аутор, после шест година даноноћног рада на овој материји, одјављујем и опраштам од ове приче.

НЕДУ АРНЕРИЋ ВРАЋАМО НА ПЛАТНО * ХОЋЕ ли у филму бити нових ликова, у односу на серију?
- По својим продукцијским габаритима филм је амбициозан и захтеван, са мноштвом нових ликова и глумаца, међу којима уз Ненада Окановића и Небојшу Глоговца главне улоге играју маестрални Марко Николић и велика дива нашег филма Неда Арнерић, коју после неправедне деценијске паузе поново баш ми враћамо на велико платно.

* Очекујете ли да вас и после филма идеолошки нападају и оспоравају и модерни четници и партизани, што се десило током емитовања серије „Равна гора“?

- Не очекујем ништа. Филм је снажна, емотивна и дубоко људска прича ван сваке идеологије - коју ће разумети сви. Уз обавезни Субнор - серија „Равна гора“ је по бруталним нападима на њу саму и на мене као аутора ујединила екстремне четничке националнисте и рестлове комунистичких фанатика. Сада када је тај савез бесмисла далеко од сваке памети склопљен - нека за свој рачун раде шта им је воља.

* После вишегодишњег уметничког и ауторског „излета“ у историју наших подела, какав сте закључак извукли - да ли су „две Србије“ зреле за помирење?

- Признајем, веровао сам да је то могуће. Нажалост, за мене је крајње изненађујући закључак до којег сам искуствено дошао налазивши се у жрвњу те жалосне теме - да се Срби међусобно никада неће помирити. Пре ће опростити свима и свакоме него себи самима. Кости партизана и четника и дан данас ратују. Тај јаз је толико велики да се човек пред њим може осећати само беспомоћним. У таквим околностима бојим се да су нам и глобалне националне перспективе танушне. Где нема дијалога, разумевања, праштања и толеранције - ту нема ни помирења, ни демократије.

* Колико је Србија данас, са својим актуелним поделама, спремна за крупну геополитичку битку која се ваља иза брда?

- Свет је полигон за велике играче у којем се зна - ко коси, а ко воду носи. Веома страхујем колике користи, а колике штете ће нам донети председавање ОЕБС. Без малициозности - верујем да је окретање Кини добар потез. Упркос чињеници што се често не устручавам да добронамерно и јавно критикујем власт - сматрам да премијеру Вучићу треба честитати на недавном самиту и четвородневном гостопримству кинеском премијеру. Ипак, тако нешто се не догађа сваки дан.

* Дочекујемо ли то опет неспремни велике светске турбуленције, као што се то десило и 1941, године?

- Страхујем да је, ако НАТО у Украјини избије на руске границе, рат ширих размера неизбежан. Страх ме и да помислим. Стрепим да ли ће пошаст нуклерног арсенала која не може поштедити никога - ипак сачувати светски мир? Што се нас тиче, најкорисније ћемо допринети том миру ако вредно, паметно и мудро поспремимо по својој кући, што је, поготову кад је Косово у питању, врашки тешко. Ма како да делује да смо га Бриселским споразумом заправо већ предали.

* Да ли је решење да се држимо Мораве док нас разапињу између Дона, Дњепра, Сене и Темзе?

- Ту где јесмо и такви какви јесмо, требало би да се подучимо на примерима из наше блиске прошлости. Како би се данас владао Никола Пашић? Да ли је Србији 1914, а поготову 1915. године, било боље или горе него данас?

* Најављујете повратак на село и снимање наставка „Село гори, а баба се чешља“. Кад гледаоци могу поново да очекују Радашина?

- Последњих шест година снимао сам драму. У мукама кроз које сам пролазио и сам сам био јунак драме, која ме је много коштала - здравља поготову. Половином марта 2015. почиње снимање играног филма и ТВ серије у бренду „Село гори“ под насловом „Браћа по бабине линије“. Дакле, враћам се игри, осмеху и радости комедије коју као жанр веома волим.

КОМУНИСТИ ЗНАЈУ ГДЕ ЈЕ ДРАЖА * КАКО тумачите то што Србија није успела да нађе ни гроб ђенерала Михаиловића, а видимо да се од потраге и одустаје?
- Шта ту има да се проналази? Па, ваљда знају где су га као пса убили? Комунисти, њихова деца и унуци нису ни одлазили из власти. Када они буду отишли - могуће је да ће се ђенералов гроб сам показати и постати јавно стратиште српске националне срамоте.

* Поручујете ли то да је повратак на село и на земљу, повратак породици и смеху, једно од могућих решења увреме економске кризе и социјалних ломова?

- Нашем народу је потребна колективна терапија опуштања. Смех продужава живот, а породица је била и остала једина матица животне радости, смисла и оваплоћења сваког човека.

* Као припадник „старе филмске гарде“ како гледате на нове тенденције да се кинематографија „претвара“ у аудио-визуелну делатност?

- Саблазнут сам односом државе према кинематографији. Само наш врхунски спорт и филм је референтни репрезент српске културе, друштва и државе у свету. Више нам вреди један Кустурица него пет последњих српских влада. А камоли министара културе! Филм је скрајнуто заморче наше државе и надлежног министарства. Уместо да унапређује филмско стваралаштво, Филмски центар Србије ствара највећу конфузију и забуну. Уместо да буде потпора и пречица свим ауторима, синеастима и продуцентима да праве боље и квалитетније филмове, он се понаша као бирократски цензор распоређујући оно мало пара које добије од државе, тако да је некима мајка - а некима маћеха.

* Подржавате ли омладинце који су окупирали биоскоп „Звезда“? Је ли и то начин да се боримо за културу у Србији?

- Не само да их подржавам него ускоро намеравам да им купим сендвиче и да одем да им се придружим.

* Како бисте сажето описали телевизијску понуду? Слажете ли се са тезом - што више канала, то мање програма?

- Телевизијска понуда је пре свега једно вашариште маркетинга, рекламе и оглашавања где се сви упињу да продају своју робу и да остану на тржишту - што постаје само себи циљ и бива важније од квалитета самог програма.

ИДЕОЛОГИЈА СПУСТИЛА РАМПУ

* ШТА је разлог обустављања рада на пројекту Драмске трилогије 1941-45, који је започео „Равном гором“?

- То је јасно и малом детету. Уметнички, ауторски и продукцијски квалитети „Равне горе“ су торпедовани услед идеолошке кампање и неспремности српског друштва да се суочи са саопственом срамотом, лажима и трагичним историјским контроверзама. „Равна гора“ је убедљиво најгледанија ТВ серија у сезони 2013/14. у Србији и у Републици Српској. Тек што смо започели и кренули у причу - рампа нам је спуштена. Формално - разлог је недостатак новца, а суштински - нашим политичким елитима није одговарало даље одмотавање приче о Дражи док смо на „европском путу“ и док цупкамо пред вратима Европске уније.

* После свега, кајете ли се што сте загризли крупну и контроверзну историјску тему у тренутку када сте уживали велику популарност после серије „Село гори, а баба се чешља“?

- Ништа се не кајем. Више бих волео да сви живимо у истини и од истине - него у популарности која човеку док је млад може да прија, а кад дођу године, само да му смета.

* У младости сте били познати као Далибор из Партизанске ескадриле, а сада сте први пред гледаоце извели другачијег Дражу Михаиловића - ко вам је интимно ближи?

- Као млади глумац коме се позлатило да игра са великанима као што су Бата, Беким, Смоки - био сам Далибор. Данас са шест деценија које носим на леђима - јасно је да се те две појаве не могу поредити. Далибор је филмски јунак, а Дража је трагични херој једног народа који га није достојан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

M.Mladenovic

29.12.2014. 00:36

Postovani Bajicu nisi ti lud i ni mi stobom ali neznamo odgovor.Nesto se gadno svalilo na nasa plece i tako vjekovima,ni vidovnjaci nam nemogu pomoci.Otpadnici roda svoga postase nam najgori neprijatelji,mora da je pohlepa u pitanju,neki bi dovoljno da Vatikan mahne i da sve svoje zaborave,drugim mehmedage a onda im dodje sa ponudom ljubicica bjela.Koliko juce citasmo o takvom jednom umobolniku Abdulahu koji luta ovim svjetom i zagadjuje.Nekad su se usi i ostala gamad spaljvali da bi ih se kutar

Kibo

29.12.2014. 01:31

Dok se ne vrati Kraljevina u Srbiju pod dinastijom Karadjordjevic, nema ni pomirenja ni napredka Srbima I Srbiji.

Милан

29.12.2014. 18:31

@Kibo - А хоће ли бар научити да говоре српски ? Или ће увек да користе онај цигански ... пардон, колонијални језик који по неко зове и енглески ?

МиВи

29.12.2014. 21:26

@Kibo - Како мислиш да они обнове Србију кад су је уништили због Југославије ?

Srbija

29.12.2014. 06:05

Pozdrav gospodinu Bajicu!I podrška na njegovom komentaru o grobu Pokojnog generala Draze.Dok se Srbija ne istrebi od komunista i njihovih naslednika neće se pronaci cica Drazin grob.Ugledajte se na hrvate i danas daju zahvalnice katolickoj crkvi za pomoć skrivanja njihovih ustasa koji su se skrivali na ostrvu stromboli kod sicilije.

Spiridon S.

29.12.2014. 13:42

@Srbija - @Srbija.Poredenje,svesno ili nesvesno,namerno ili slucajno,je ne adekvatno.Znak jednakosti,kao i "ugledavanje"na fasisticku NDH..je uvreda za Ravnogorski pokret i srpskog heroja D.Mihajlovica..

Silosije

29.12.2014. 07:26

Cijenim gospodina Bajica. Jedan je od rijetkih koji je ukazao na nas problem. Podjela koju je Tito uradio 1963-64 i danas je na snazi. Rijesili bi mi problem cetnika i partizana, tu podjelu u emigraciji vise niko ne potencira ali Tito je bio vispren i pomenute godine nakon posjete Kenediju, pidijelio Srbe na Slobodnjake i Germanovce i sve to ubetonirao u nasu Srpsku pravoslavnu crkvu. I dok drugi balkanski narodi brane i bore se za svoje mi gledamo kako ce mo jedan drugom zabiti noz u ledja

slavuj peva u zoru

29.12.2014. 07:54

Radasine daj bogati ubrzaj malo sa to "selo gori "inace izgorecemo mi od cekanja, dok smo gledali selo gori sve brige smo zaboravili. Za mene licno posle odavno zaboravljenog filma "Ljubav na seoski nacin" selo gori je za lek za dusu i oci, pozdrav za Radasina i ostale a najvece zadovoljstvo mi je bilo kada cujem kako Hrvati sa zadovoljstvom prepricavaju neke scene iz filma.

godo

29.12.2014. 14:45

Polupismeni i istorijski neutemeljeni produkti moraju da propadnu, ma koliku podršku imali od vlastele, jer narod oseti podvalu... Bolje bi mu bilo da je ostao na Sekuli i ženidbi jer je to njegov karajnji nivo...

Dosadni Mile

29.12.2014. 20:08

Poštovani gospodine, ako je suditi po Niškoj i Krfskoj deklaraciji, dotični Pašić bi već objavio "poratne ciljeve Srbije" a to je ujedinjenje južnoslovenskih naroda u borbi za državnost "braće" Hrvata i Slovenaca... Zbog takvih "državnika" smo i ovde gde smo. Daleko dogurasmo, zar ne?

Истина је увек победник

29.12.2014. 22:35

Није тачно, Срби заслужују Дражу. Сукоб са самопроглашеним "ослободиоцима - победницима фашизма" подржаних од савезника није био могућ, јер ко сме да ратује против "ослободиоца"? Неписмена банда комуниста је из кукавичких заседа изазвала смрт хиљаде сународника само зарад касније власти и привилегија. И данас неки кукају за системом који су подржавали и од њега имали користи. Они су за сваког поштеног човека само смрдљив сир који са презрењем треба игнорисати.