Ружица Сокић: Дух и дар који се памте

Р. Радосављевић

15. 12. 2014. у 22:51

Годишњица смрти (19. децембар) и 80-годишњица рођења Ружице Сокић, једне од највећих српских и југословенских глумица, обележавају се низом манифестација

ГОДИШЊИЦА смрти (19. децембар) и 80-годишњица рођења Ружице Сокић, једне од највећих српских и југословенских глумица, обележавају се низом манифестација.

Фондација "Ружица Сокић", чији је циљ да сачува успомену на изузетан дар и дух који су оставили дубок траг у нашој кинематографији и позоришту, али и у читавом културном миљеу Београда, уприличила је програм заједно са Југословенском кинотеком и Атељеом 212. Поред пројекције филмова "Жута" Владимира Тадеја, "Кад будем мртав и бео" Живојина Павловића, који подсећају на њена остварења из најславније епохе српског филма, "црног таласа", и изложбе плаката најважнијих дела у којима је играла, директор Југословенске кинотеке Радослав Рале Зеленовић најавио је и програм за 18. децембар - "Вече сећања" у свечаној сали Кинотеке, уз филм "Живот је сан" Драгана Кресоја. "Дуг" према Ружици Сокић за све оно што је дала и оставила овдашњем филму, Музеј кинотеке показао је и почетком ове године, када јој је приредио омаж.

У Атељеу 212, кући у којој је више од 50 година била на сцени и остварила незаборавне ликове у представама од којих се многе данас сматрају антологијским остварењима - "Ко се боји Вирџиније Вулф", "Крмећи кас", "Чудо у Шаргану", "Код лепог изгледа", "Корешподенција", "Женски оркестар", "Приче из Бечке шуме", "Из живота кишних глиста", "Авети", "Бергманова соната"..., 16. децембра свечано ће бити отворена изложба "Сећање на Ружицу Сокић". Годишњи помен глумици која је добила највеће југословенске и српске филмске и позоришне награде, која је говорила да је изгубљена кад нема глумачки задатак, јер јој се обичан живот можда и не допада, биће одржан 19. децембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

ЦИЉЕВИ ФОНДАЦИЈЕ

ФОНДАЦИЈА "Ружица Сокић" основана је на иницијативу њеног супруга Мирослава Лукића, који је и управитељ, а чланови Управног одбора су Весна Крчмар, Милан Цаци Михаиловић, Марина Гавриловић, Томица Милосављевић и Весна Станковић. Како је најављено, фондација ће од следеће године додељивати награду за младе драмске уметнике, а њени циљеви су промовисање, заштита и унапређење хуманитарних активности и уметности. То ће се одвијати кроз подршку и солидарност у решавању проблема и потреба које прате развој нарочито младих глумаца, али и других уметника и студената позоришне и филмске уметности.

Сцена из филма "Кад будеђш мртав и бео"

ЗЛАТНО ДОБА

РУЖИЦА Сокић рођена је 1934. године као кћерка трговца и сувласника тадашњег београдског листа "Правда" Петра Сокића, и још као девојчица учествовала је у Дечјој радио-драмској групи Радио-Београда. Глуму је дипломирала 1958. на Академији за позоришну уметност у Београду, кратко време била је чланица Савременог позоришта, а убрзо је прешла у Атеље 212. Њена филмска, позоришна и телевизијска каријера чине незаобилазни део "златног доба" овдашње културе и уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације