Михалков игра руског цара

В. Стругар

уторак, 16. 09. 2014. у 15:15

Михалков игра руског цара
Најављен музичко-сценски спектакл „Стојте галије царске“ којим Ће бити обележен век од Великог рата. Миша Јанкетић као војвода Живојин Мишић, Катарина Радивојевић у улози Флоре Сандс

ВЕК од почетка Првог светског рата обележиће се 17. септембра у Сава центру музичко-сценским спектаклом „Стојте галије царске“. За сцену га је осмислила глумица Ивана Жигон, уз подршку Светигоре и Друштва српско-руског пријатељства. Уз наше бројне уметнике, националне ансамбле, извођаче (од гуслара до хип-хопа), у свечаности ће учествовати и троје великих руских пријатеља: редитељи Никита Михалков и Николај Бурљајев, као и Ирина Адилова, примабалерина чувеног Маринског театра из Петрограда која ће плесати на оригиналну музику Нинослава Адемовића.

- Ујединили су се Црква, војска, уметници, РТС, дакле читав наш народ - са нескривеним задовољством каже Ивана Жигон. - Велика је част што се једним оваквим подухватом окупила духовна и уметничка снага да оживи памћење, успротиви се забораву, а самим тим и сачува себе и своје трајање. Уверила сам се колико је овакав садржај потребан младим људима, како се радо одазивају и са усхићењем прилазе нашој теми. Желели смо да васкрснемо погинуле јунаке, њихову жртву,част и достојанство. Сјединили смо све што нам је било на располагању: нове технологије, хип-хоп са опером, балет са гуслама. Јер, уметност је та која треба да нас сабира у временима распадања.

У спектаклу учествују Миша Јанкетић (војвода Мишић),Марија Шовран (Дарја Каробкина), Катарина Радивојевић (Флора Сандес), Лепомир Ивковић (војвода Степа), Јелена и Ивана Жигон (Милунка Савић), Небојша Кундачина (мајор Гавриловић), Миодраг Мргуд Радовановић (Мекензи), гусларка Бојана Пековић, прваци света у савременом плесу „Ла луна“, док ће Никита Михалков имати „улогу“ руског цара (у видео-снимку специјално урађеном за ову прилику), а балерина Ирина Адилова играће Надежду Петровић.

- Чини ми се да смо, комбинујући многе стилове и жанрове, ујединили старе и младе, сабрали претке и потомке - истиче Ивана Жигон. - Иза нас је велики труд и шестомесечни рад.

Посебан допринос оригиналном музиком и аранжманима на тему Првог светског рата, дао је композитор Нинослав Адемовић. Спектакл је заснован на нашим најизворнијим инструментима и културним тековинама, а учешће у програму узеће и руски ансамбл „Рус“. Наши гости из Русије радо су се одазвали, баш онако као што су пре сто година похрлили лекари, медицинске сестре и руски цар, да помогну и заштите Србију.


ДВЕСТА УЧЕСНИКА

- ЗАХВАЉУЈУЋИ овом спектаклу, после дуже времена на сцену се вратио и глумац Тихомир Арсић у улози владике Николаја, а Катарина Радивојевић ће многе изненадити као остарела ратница Флора Сандс - истиче Ивана Жигон, сценариста и редитељ овог уметничког догађаја, на ком ће се наћи више од две стотине учесника.