УК „Вук Караџић“ пред гашењем

В. В. С.

11. 09. 2014. у 14:27

Да ли се Установа културе „Вук“, после шест деценија постојања и богатих уметничких програма, налази пред гашењем

ДА ли се Установа културе „Вук“, после шест деценија постојања и богатих уметничких програма, налази пред гашењем - питање је које забрињава не само запослене у овој кући, већ и бројне генерације које су уз њу одрастале. Током протеклих година на овој сцени, између осталог, настајали су многи значајни позоришни пројекти, а остало је забележено и да је представа „Тамна је ноћ“ Аце Поповића (у режији Егона Савина) једина која је у време ембарга прешла границе наше земље...

Многи познати глумци и еминентни редитељи освајали су престижне награде управо с продукцијама „Вука“, па су се јуче на овој адреси окупили и уметници да пруже подршку опстанку куће. Како је на скупу саопштено, „Вук“ се налази у драматичној финансијској ситуацији, проузрокованој лошим руковођењем претходног руководства али и наметнутим, великим теретом пореза на имовину који није „настао грешком ове Установе културе већ оснивача, ГО Звездара“, од којег се очекује да измири досадашња дуговања пореза.

- Реч је о нерешеном статусу, због којег су се појавила 22 милиона динара пореског дуга. „Вук“ се нашао у правном вакууму, због чега би држава озбиљно требало да се позабави кућом - објашњава глумица Горица Поповић, која је присуствовала јучерашњем скупу. - Запослени већ шест месеци не примају плату, а у жељи да помогну опстанку „Вука“, многи млади уметници бесплатно су понудили своје програме. Сви ми који смо икада овде нешто радили наставићемо и убудуће, уколико се не искључи струја - како је најављивано.

Позната глумица подсећа да се европски градови „такмиче“ у броју културних садржаја и сцена, док се у Београду поставља питање опстанка богатог мултимедијалног простора:

- Гаси се једна светиљка уметности, док нам на другој страни „сплаварска култура“ све више узима маха. Последице таквог односа су друштвено погубне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)