ПОСЛЕ серије текстова којима су "Новости" упознале јавност са одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја да значајно смањи средства за израду Српске енциклопедије, јуче се огласио и Уређивачки одбор Српске енциклопедије, изражавајући забринутост и протест због несхватљивог чина државе.

- Умањење за 60 одсто потпуно зауставља рад на овом пројекту сводећи га на голо одржавање професионалног тима од свега шест запослених. У оквиру износа од осам милиона динара, колико је надлежно Министарство наменило пројекту Енциклопедије у 2014. години, нема ни једног јединог динара за исплату аутора текстова, рада стручних редакција и консултаната, ликовно-техничке редакције, чак и највећег дела неопходних материјалних трошкова - стоји у апелу јавности Уређивачког одбора који чине чланови Матице и САНУ.

Носиоци овог научног посла су Матица српска и САНУ, а извршни издавач Завод за уџбенике. Закон о Српској енциклопедији из 2005. је дефинисао реалну друштвену потребу за оваквим пројектом и неопходност да Срби најзад добију своју националну енциклопедију.

- Намеће се закључак да је у надлежном Министарству неко одлучио да се поменути Закон само делимично спроводи. Забрињавајуће је одсуство политичке свести о друштвеној важности укупних енциклопедијско-лексикографских послова. Отуда би било неопходно да се овим пословима призна приоритет у области српске научне политике и да се то јасно искаже сталном друштвеном бригом. Неопходна је јасна политичка воља коју може да искаже само српска политичка заједница, а пре свега држава. Уколико оваквог исказивања политичке воље не буде било и уколико се не изгради јасна развојна стратегија у овој области, српска држава ће начинити непоправљиву штету сопственој науци и култури. Искрено се надамо да овакво безумље неће бити почињено. С обзиром на то да угрожавање Српске енциклопедије садржи све елементе културног суицида, надлежно Министарство би морало смоћи снаге да се одупре овом страшном искушењу - стоји у апелу јавности.