Дигитализована колекција Рембрантових графика

Танјуг

23. 05. 2014. у 23:01

Њујоршка библиотека и музеј Морган саопштила је да је завршила дигитализацију своје комплетне колекције графика славног холандског уметника

ЊУЈОРК - Њујоршка библиотека и музеј Морган саопштила је да је завршила дигитализацију своје комплетне колекције графика славног холандског уметника Рембранта ван Ријна (1606-1669) и од сада се оне могу разгледати путем Интернета.

Колекција Рембрантових графика коју поседује ова значцајна америчка културна институција, коју је један од најбогатијих банкара Пјерпоинт Морган завештао свом народу, важи за најбољу у САД и до сада је могла да се види само у њеном седишту и то под посебним условима и уз специјално одбрење које су могли да добију само научници.

Неке од графика биле су штампане по каталозима изложби и у монографијама посвећених Рембранту.

Захваљујући дигитализацији неке од најбољих Рембрантових графика постају доступне не само истраживачима већ студентима и целој јавности.

Графике су дигитализоване на најсавременији начин тако да се могу увеличавати сви детаљи и тако се може проучавти уметникова техника приликом израде бакрописас и бакрореза.

Пројектна дигитализације Рембрантових графика је део ширег плана да се постепено дигитализује цела колекција греафика и цртежа која има више од 12.000 експоната.

Пројекат је почео да се реализује поршле јесени, а очекује се да ће до краја јуна бити на сјату 2.000 радова највећих светских мајстора.

Колекцију Рембрантових графика започео је оснивач библиотеке и музеја Морган када је купио прве графике од Теодора Ирвина и Џорџа Вандербилта између 1900 и 1906 године.

Данас колекција има 300 Рембратових графика међу којима су и неке изузетно ретке различите варијације на исту тему.

На овим графичким листовима уметник је забележио више аутопортрета, дирљиво нежне портрете своје мајке и прве супруге Саскије, а највећи број су библијске теме. Те графике су веома битне за изучавање Рембратовог сликарског опуса пошто је на њиима тестгирао композиције које је доцније преносио на уља на платну.

У поседу Библииотеке и музеја Морган је и једини отисак веома амбициозне композиције "Проповед Христа" који је познат као " Отисак вредан 100 гулдена".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације