ГРАЧАНИЦА - Представама у Косовском Поморављу и општини Штрпце на крајњем југу Космета, глумци приштинског Народног позоришта са привременим седиштем у Косовској Митровици наставили су са наступима широм покрајине. Према речима управника, Миодрага Ракочевића, ансамбл Српске драме Народног позоришта из Приштине, наступио је у Шилову и Великом Ропотову, односно Косовској Каменици, као и на Брезовици у општини Штрпце.

- Турнеју смо финансирали сопственим средствима, а сав приход наменили смо у хуманитарне сврхе, тако да ће уз благослов оца Илариона, игумана манастира Драганац, јединог живог манастира у Косовском Поморављу, средства од улазница отићи за иконописање Цркве Светог Марка у Шилову, као и за помоћ у лечењу болесне девојчице из Косовског Поморавља - прича управник Ракочевић напомињући симболику у томе што су новац од представа поверили оцу Илариону. - Осим што је наш некадашњи колега, глумац, отац Иларион је сада игуман светиње која се обнавља. Људи га воле и обраћају му се за помоћ, тако да смо почаствовани што смо део његове хуманитарне мисије.

- И док напомиње да ансамбл приштинског позоришта броји 15 глумаца, управник Ракочевић подсећа да су глумци 1999. године протерани из своје матичне зграде у Приштини и да због недостатка зграде, позориште не може да послује по тржишним принципима. До сада су, каже, опстајали уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, али се нада да ће уз помоћ и гостопримство у српским срединама, позориште наставити да ради, иако не поседује ни сопствени транспорт нити декор.


НЕКА ИГРА МИКИ

И док подсећа да су српски глумци избачени из зграде у Приштини у којој су претходно могли да настрадају, управник Ракочевић на питање како коментарише тренутно ангажовање Микија Манојловића и још неколико глумаца из Београда у позоришту у Приштини, одговара контрапитањем: „Да ли је неки албански глумац, осим Енвера Петровција, који је ’настао’ у Београду, у међувремену играо у главном граду Србије“.

- Нажалост, Манојловић се поставио као да ми српски глумци из приштинског позоришта не постојимо - каже Ракочевић и каже да ће се обратити Министарству културе за одобрење да се позориште смести у зграду Дома културе у Звечану, у власништву "Трепче" а од чијег су руководства добили одобрење...