Достојанствено о Ружици Сокић и Петру Краљу

Taнјуг

17. 02. 2014. у 16:00

Управни одбор 43. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије "Дани комедије" ће уприличити достојанствен опроштај од двоје великана српског глумишта Ружице Сокић и Петра Краља.

ЈАГОДИНА - Управни одбор 43. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије "Дани комедије", који се традиционално одржава од 20. до 27. марта ће у оквиру пратећег програма, уприличити, достојанствен опроштај од двоје великана српског глумишта Ружице Сокић и Петра Краља.

"Сокићеве и Краљ су преминули између два фестивала и наш је дуг да се, на најдостојанственији начин опоростима од њих", рекао је на конференцији за новинаре председник УО Добрица Милићевић.

Они су оставили дубок траг у "Данима комедије", додао је Милићевић.

У Народној библиотеци уприличићемо промоцију монографије "Ружица Сокић" аутора Зорана Т. Јовановића. Промоцији, уз Јовановића, ће присустовати и глумица Мира Бањац, др Весна Крчмар и мр. Зоран Максимовић, напоменуо је Милићевић.

Биће промовисана и монографија "Петар Краљ", а учестоваће аутор Анита Павић, др Драган Чолић - Пејановски и глумица Мира Ђурђевић, додао је Милићевић.

У Народној библиотеци, у оквиру пратећег програма, биће опрганизован сусрет са глумицом Радом Ђуричин, овогодишњом добитницом највише награде фестивала "златни ћуран" за животно дело.

За овај догађај смо ангажовали, једног од наших најбољих позоришних редитеља Љубишу Ристића, који је режирао "Бубу у уху", која је на "Данима комедије" изведена пре 40 година, истакао је Милићевић.

Ристић ће говорити о тој представи и сарадњи са Ђуричином, напоменуо је он.

Милићевић је истакао да ће пратећи програм кренути већ 10. марта, концертом "Духовитост, хумор и шала", музички рецитал у извођењу Катарине Алексић на виолини и Дине Чубриловић на клавиру.

Културном центру, у окивиру пратећег програма публика ће видети и представу "Када су Бејале овце", режија Сретко Довљан, Драмске секције Факултета педагошких наука из Јагодине, али и изложбу "Најбоље сценографије Миодрага Табачког" која је недавно затворена у галерији САНУ.

Публика "Дана комедије", видеће и нову позоршну сцену "Е сцену" и представу Владимира Поповића "Апсолутни почетници", Концерт Музичке школе из Јагодине, а планиране су и две представе за децу, напоменуо је Милићевић.

У званичном делу фестивала, за награде статуте "ћуран", конкурисаће седам представа позоришта из Београда, Кикинде, Крагујевца и Ниша по избору селектора редитеља Југа Радивојевића.

Представе ће оцењивати стручни жири: редитељ Кокан Младеновић (председник), драматург Бранислав Недић и глумица Ивана Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације