Сјајни дарови мајки Саве Шумановића и Милене Павловић Барили

Саво ПОПОВИЋ

уторак, 21. 01. 2014. у 20:30

Сјајни дарови мајки Саве Шумановића и Милене Павловић Барили
У каквом стању су галерије са именима великих српских сликара (2). Персида Шумановић и Даница Павловић поклониле дела своје деце

ВЕЛИКО је питање да ли би Србија данас имала легате - галерије посвећене великанима попут Саве Шумановића (1896-1942) и Милене Павловић Барили (1909-1945), да се управо мајке тих уметника нису својски заложиле да отачеству оставе дела своје деце, коју су надживеле. А реч је о нашим уметницима са међународном репутацијом. Остављајући њихова дела потомству, оставиле су и некретнине, јер обојица уметника потичу из богатих породица. Али, ни тада то није била једноставна мисија. Да иза оба пројекта није био ангажован сам врх државе - родитељске жеље би остале неостварене, а заједница ускраћена за оно што би морало бити саставни део њеног културног наслеђа и меморије.

Тренутно, међутим, нити су све локалне заједнице подједнако свесне и(ли) одговорне према културном наслеђу које су баштиниле, нити ту несразмерност коригује својом бригом држава која би, ипак, морала да брине о сопственом културном идентитету.

Захваљујући поклону сликареве мајке Персиде, у Шиду је 1952. године основана Галерија слика „Сава Шумановић“. Уметнички фонд Галерије има 417 дела, од тога 350 слика урађених техником уља на платну и 67 скица у разним техникама (цртеж, пастел, акварел, разблажена темпера). Галерија са канцеларијама је смештена у кућу која је припадала породици Шумановић, а уз коју је сазидан савремени, светли излагачки простор, који „покрива“ 600 квадратних метара и пружа могућност да у сталној поставци буде велики број слика.

У врту Галерије је пре неколико година започета и изградња депоа, али огољена бетонска конструкција и данас стоји недовршена. Испод врта са овим бетонским „костуром“ - преко пута улице - стоји породична Савина кућа са аутентичним намештајем, такође поклон потомству. Академик, композитор Иван Јевтић, недавно је изнео идеју и да би се у дворишту садашњег, могао изградити још један галеријски простор.

Галерија Милене Павловић Барили смештена је у њеној родној кући у Пожаревцу и пружа могућност посетиоцима да разгледајући њене слике, упознају ову изузетну жену, сликара, песника надреализма, једну од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два рата. Основана је 1961. на основу уговора о поклону склопљеном између дародавца Данице Павловић Барили и Општине Пожаревац.

Галерија „Сава Шумановић“ у Шиду

У свом Фонду Галерија данас има 894 уметничка рада Милене Павловић Барили (136 уља, 51 пастел, 286 темпера и акварела, 6 графика и 415 цртежа). Приоритетан значај у раду Галерије има стална поставка у којој је изложено 50 капиталних радова. Захваљујући богатству и разноврсности збирке, стална поставка се повремено освежава и допуњује. Дела наше велике и значајне уметнице била су октобра прошле године изложена у загребачким Кловићевим дворима, а пре неколико година део Милениног опуса виђен је и у Риму, Паризу, Хагу...


ИСПУНЈЕН АМАНЕТ

„ПОСЛЕ несрећне и нагле смрти мога сина као аманет сам задржала толико пута поновљену жељу да његова уметност нађе место и буде сачувана у нашем родном крају. Испуњавајући тај аманет, уверена сам у дубоко разумевање и љубав којом ће бити прихваћен како од грађана Шида, тако и од будућих нараштаја.“

Ово су речи Персиде Шумановић, којима започиње текст даровног уговора, на основу ког је настала Савина галерија у Шиду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације