Традиција обавезује

Б. Ђ.

16. 12. 2013. у 21:56

НАГРАДА Српске књижевне задруге за животно дело биће у среду у подне свечано уручена академику, песнику Лјубомиру Симовићу. Радећи у овој кући, сви смо се осећали најмање троструко обавезним - каже Симовић

НАГРАДА Српске књижевне задруге за животно дело биће у среду у подне свечано уручена академику, песнику Лјубомиру Симовићу.

У програму ће учествовати председник СКЗ Милован Данојлић, књижевни критичар Радивоје Микић, глумци Срба Милин и Саша Николић, као и Исидора Кадић, која ће изводити изворне песме. Симовић, овом поводом, за „Новости“, истиче да му је велика част било већ и то што је имао прилику да у овој кући годинама ради и сарађује као писац, приређивач књига наших песника и драмских писаца, члан комисије за Коло и редакције обновљене библиотеке „Савременик“, као и задругиног управног одбора и председништва.

- Радећи у овој кући, сви смо се осећали најмање троструко обавезним: да чувамо њену богату традицију, да у наш језик и културу уносимо дела свих култура и језика, и да увек, у свакој прилици, одржавамо висину коју су зацртали њени оснивачи, било да је у питању естетика или етика. Током 120 година свог постојања СКЗ је била српска на најбољи могући начин: тако што је била светска. Велика традиција СКЗ обавезује и оне који у њој раде, и онога који ову награду прима. Али обавезује и ово друштво, које се бригом за културу и културне вредности институције последњих година није прославило - рекао нам је Симовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације