Објављен зборник радова Осам векова Милешеве

Д. ГАГРИЧИЋ

12. 12. 2013. у 20:10

Објављен зборник радова Осам векова Милешеве
У зборнику се откривају нова сазнања о историји, судбини и значају задужбине краља Владислава Немањића

У ИЗДАНЈУ Милешевске епархије објављен је зборник радова са међународног научног скупа "Осам векова Милешеве", у коме се откривају трагови и нова сазнања о историји, судбини и значају задужбине краља Владислава Немањића.

Радови педесетак истраживача - археолога, историчара уметности, византолога, историчара, етнолога и научника других струка из Србије и околних земаља сабрани су међу корице две књиге, са 880 страна, које је штампала СПЦ. Овим су и започеле припреме обележавања јубилеја ове краљевске лавре.

Уз документа о повезаности и утицају Византије 12. века на немањићку Србију, археолошким сведочанствима о подизању манастира, настанку Метохије Милешева, те приликама, повељама у средњем веку, Зборник доноси и истраживања о милешевском живопису и сликарству и путевима европске културе између Истока и Запада у 13. веку.

Култ Светог Саве незаобилазан је јер је давао подстицај за чување свести и националног идентитета, о чему пише више аутора, као и његовом месту у бугарској историографији, али и помоћи руских царева немањићкој задужбини, коју су Турци у више наврата палили. Драгоцени су и трагови који осветљавају светињу у старим летописима, хроникама и записима путописаца. Пред новим истраживачима су и сазнања о граду Милешевцу и цркви Ружици, Милешеви у српској књижевности и савременом црквеном градитељству.

ПОПИС ТРАГОВА


У 13 тематских целина, на 120 страна, библиограф Добрило Аранитовић систематизовао је грађу (око 1.600 јединица) о Милешеви. Аутор се нада да је овим пописом обухватио бар језгро до сада штампаних текстова који одсликавају њен настанак и зрачење кроз векове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације