Беспарица кочи сабрана дела поводом јубилеја Бранка Миљковића

Д. СТОЈАНОВИЋ

петак, 22. 11. 2013. у 06:53

Беспарица кочи сабрана дела поводом јубилеја Бранка Миљковића
Због недостатка новца неће бити објављена сабрана дела Бранка Миљковића у 12 књига, поводом обележавања 80 година од рођења великог српског песника
ЗБОГ недостатка новца, како сада ствари стоје, неће бити објављена сабрана дела Бранка Миљковића у 12 књига, поводом обележавања 80 година од рођења овог великог српског песника следеће године. Постоји, ипак, могућност да се у међувремену бар започне реализација овог пројекта, издавањем неколико књига, а да се касније посао приведе крају.

За издавање сабраних дела "принца поезије", према неким проценама, било би потребно између шест и десет милиона динара, што би се финансирало из градског буджета.

- Вишегодишња је идеја да се одужимо великом песнику објављивањем сабраних дела - каже Александар Цветковић, председник Одбора за обележавање јубилеја. - Нажалост, финансијска ситуација је таква да ћемо морати да јој се прилагодимо и учинићемо све да издамо макар две до три књиге.

Још пре две године, како смо сазнали, био је припремљен уговор са "Службеним гласником", али је даља сарадња са овом кућом, због кадровских промена у њој, у међувремену стала. Тренутно се воде интензивни преговори са Заводом за издавање уджбеника, па се очекује да овај значајан издавачки подухват ипак буде реализован, за почетак делимично, а нешто касније и у целости.

Обележавање 80 година од рођења Бранка Миљковића, почеће 29. јануара 2014, на дан песниковог рођења. Тада ће, како је најављено, бити отворена изложба рукописне заоставштине и највероватније стална меморијална поставка у центру Ниша. Намера је да се до тада обезбеде финансијска средства како би се простор површине око 170 квадрата опремио тако да чува успомену на Бранка Миљковића и Стевана Сремца. Иначе, Миљковићеви родитељи су граду Нишу уступили заоставштину сина, која броји 1.649 предмета.

Јубилеј ће бити обележен и бројним другим садржајима, а Одбор за обележавање још утврђује детаљан програм. Предвиђено је и одржавање поетских вечери и других манифестација током целе наредне године.

ПОЕЗИЈА КАО СУДБИНА

НИШ је последња сабрана дела Миљковића објавио 1972. године, у издању "Градине". Поводом пет деценија од смерти "принца поезије", град је био организатор велике изложбе његових личних ствари „Поезија као судбина“ коју је у Нишу и Београду видело 9.000 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације