Кратки документарни филм "После бомби" освојио је награду Сребрни делфин, једну од награда које се додељује на Канском фестивалу корпоративних медија и телевизије (Цаннес Цорпорате Медиа & ТВ) у категорији за еколошки докуменатрни филм, рекао је у уторак увече Тањугу редитељ филма Бошко Савковић.

Свечена додела награда - Сребрног и Белог делфина (Гран при) одржана је у уторак увече у чувеном Палм Бич казину у Кану, а, како је рекао Савковић, награда Златни делфин није ни додељена.

Како је у ранијој изјави Тањугу рекао Савковић, НВО "Некомпромитовани интелектуалци Београда" су, уз скромну подршку Градског секретаријата за заштитиу животне средине, снимили филм "После бомби", који говори о дрвећу које из бетона расте на разрушеној згради бившег Генералштаба ЈНА у Београду и који прати раст овог дрвећа и детета зачетог током НАТО бомбардованаја Србије 1999. године.

Он је рекао да је дошао на идеју да направи филм, јер је сваки дан кроз Београд, возећи мотор, приметио да на згради Генералштаба који је урушен од НАТО бомбардовања из бетона ниче читава шума.

"Чак и данас, након 14 година, ова зграда стоји нетакнута у једној од најпрометнијих улица у Београду (Кнеза Милоша), на крову ове зграде расте готово права шума, а поједино дрвеће је високо чак 15 метара. То није кисело дрвеће, директно из бетона расту тополе, брезе и по неки изданак храста", истакао је Савковић.

Он је подсетио да деца која су рођена 1999. године сада уписују средњу школу, а дрвеће на крову и даље расте.

"Да ли је то само због немара или зато што је зграда гађана бомбама са осиромашеним уранијумом?", запитао се Савковић.

Редитељ филма је додао да је овим пројектом желео да скрене пажњу целокупне светске јавности на чињеницу да је природа јача од свих нас и на то "да ће после нас и после бомби остати само - дрво".

Поред Гранд прија фестивала у Варшави, филм "После бомби" је ове године награђен са још пет престижних фестивалских награда широм света.

Ове године је у селекцији фестивала документарног филма у Кану - фестивалу Тхе Цаннес Цорпорате Медиа & ТВ Аwардс у конкуренцији било 719 филмова из 40 земаља.

Савковић је 2011. године за филм "Плодови зиме" већ награђен Златним дефлином, а за исти филм је добио и признање за најбољи еколошкли филм 2011. у свету.