Еленор Катон најмлађи добитник Букерове награде

Тањуг

16. 10. 2013. у 10:04

Новозеландска књижевница Еленор Катон добила је Букерову награду за фикцију, за роман "Тхе Луминариес", и тиме постала најмлађи лауреат

ЛОНДОН - Новозеландска књижевница Еленор Катон (Елеанор Цаттон) добила је Букерову награду за фикцију, за роман "Тхе Луминариес", и тиме постала најмлађи лауреат у 45 година дугој историји престижног признања.

Двадесетосмогодишња књижевница награђена је за роман чија се радња дешава у 19. веку, на Новом Зеланду током златне грознице, пренео је Ројтерс.

Катон је уједно и тек други добитник Букерове награде са Новог Зеланда.

"Мораћу да купим нову торбу пошто стара није довољно велика за моју књигу", нашалила се Катон на прес конференцији, алудирајући на 848 страна свог романа.

Председавајући жирија Роберт Мекфарлејн (Роберт Мацфарлане) описао је други роман Катонове као диван и врло интелигентан.

"'Тхе Луминариес' је фантастичан роман: страшан у својој структурној сложености, стилом приповедања неодољиво привлачи читаоца и магичан је у приказу света злата и похлепе", рекао је он.

Катон пише о Волтеру Мудију који, у потрази за срећом, долази на поља злата, али наилази на групу локалних становника који у тајности покушавају да реше серију злочина.

Богат човек је нестао, курва је покушала да се убије, а огромно богатство је откривено у кући једног пијанице и Муди бива увучен у мистерију.

Ауторка је рекла да је врло захвална свом издавачу јер јој је дао слободу да истражује тему без притиска да то мора да буде комецијални роман.

Букерова награда се додељује за дело објављено на енглеском језику у Великој Британији, Ирској и Комонвелту и износи 50.000 фунти (79.800 долара).

Катоновој је награду уручила супруга принца Ццарлса, Камила, војвоткиња од Корнвела, на вечери у Гилдхолу.

Прошле године то признање је припало Хилари Мантел, која је исту награду добила и 2009.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације