Драгославу Михаиловићу уручена Рачанска повеља

Р. БЛАНУША

06. 10. 2013. у 20:10

Драгославу Михаиловићу уручена Рачанска повеља
Манифестација "Дани Раче украј Дрине" завршена је недељу у манастиру Рача уручивањем "Рачанске повеље" писцу и академику Драгославу Михаиловићу
ТРОДНЕВНА духовна манифестација "Дани Раче украј Дрине", 19. по реду, завршена је у недељу у средњовековном манастиру Рача код Бајине Баште уручивањем "Рачанске повеље" писцу и академику Драгославу Михаиловићу (83). Он је ово престижно књижевно признање, како је образложено, добио "за хуманитарну димензију и снагу уметничког отпора, уписане у његово књижевно дело". Повељу је добитнику уручио председник жирија, композитор Светислав Божић, истакавши да је Михаиловић "идеолошки бол и катарзу претворио у велико дело". О стваралаштву Михаиловића говорио је и члан жирија књижевник Милета Аћимовић Ивков.

- Ово је 21. пут да од мог народа са разних страна примам некакво признање. Увек је човеку драго да добије награду, а задовољство ми је што Повељу примам на једном овако лепом месту. Велика је срећа, ако се уопште може говорити о срећи српског народа, да постоје оваква лепа места на којима ће се људи могу састајати и дружити - казао је Михаиловић примајући Повељу.

Фондација "Рачанска баштина" из Бајине Баште од 1995. године додељује "Рачанску повељу" истакнутим ствараоцима из области науке и културе. Пре Михаиловића ово високо признање добили су Милосав Тешић, Иван В. Лалић (постхумно), Милорад Павић, Горан Петровић, Лјубомир Симовић, Добрило Ненадић, Радован Бели Марковић, Динко Давидов, Миодраг Павловић, Светислав Божић, Владета Јеротић, Мирослав Јосић Вишњић, Ђорђе Трифуновић, Петар Милошевић, Владимир Дуњић, Петар Хандке и Емир Кустурица.

У оквиру 19. духовних свечаности "Дани Раче украј Дрине" у Галерији Установе културе отворена је изложба фотографија "Народно градитељство Раче и околине", а на округлом столу о овој теми говорили су етнолог Боса Росић, историчар уметности Драгиша Милосављевић и архитекта Иван Ђурђић. Одржан је и концерт етно-групе "Траг" из Бањалуке, а глумац Небојша Дугалић извео је монодраму "Тако је говорио владика Николај."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Drag. P. Bojovic

06.10.2013. 21:40

Ovakvo dodeljivanje knjizevnih nagrada je potpuno izgubilo smisao. Mihailovic vec godinama nije napisao nista pristojno. Niko ga ne cita ni za njegovog zivota, a posle smrti ce ga svi zaboraviti kao da nikad nije ni pisao. Ne znam za sta su ga nagradili. Njegovo delo je potpuno anahrona pojava. Velika sramota!