Здравко Јоксимовић, вајар: Трагао сам за погледом

В. Н.

12. 09. 2013. у 21:51

Вајар, првонаграђени на конкурсу за споменик великој књижевници Исидори Секулић, говори о награђеном делу

СКУЛПТУРА Исидоре Секулић, која ће с пролећа бити постављена у Топчидеру, замишљена је као монодрама, објашњава вајар Здравко Јоксимовић, првонаграђени на конкурсу за споменик великој књижевници који су расписали фонд са њеним именом и општина Савски венац. На изложби отвореној у четвртак у Музеју историје Југославије представљено је свих шест идејних решења пристиглих на конкурс, међу којима су и још две награђене визије Исидорине личности, радови Драгане Илић и Драгутина Димитријевића.

- Трагао сам за погледом, за посебним изразом у очима за који ми се чинило да припада њеном унутрашњем бићу - каже Јоксимовић. - Тај поглед који ме занимао није само сета, не бих рекао ни да је меланхолија, више је то свест о неопходној храбрости да се буде своја у времену када се од жене не очекује да буде писац.

У делу којим изражава поштовање према узлету нечијег духа, као и онај неодрђени део између редова, који се своди на разумевање човека уопште, смисла и свести о песничкој улози, Здравковић се посебно посветио портрету. Како је признао, проблем му је био што је иза најумније Српкиње остало веома мало фотографија, а само једна је могла да му послужи за студију њеног лика.

Председник жирија Јерко Денегри рекао је у четвртак да је конкурс био анониман и да је изложба могућност да шира јавност донесе суд о томе колико је радио по савести и стручности. Споменик ће бити изливен у бронзи и висок два метра, најавио је председник Фонда "Исидора Секулић", књижевник Ратко Адамовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације