Роман Константин поново пред читаоцима

Д. Бт.

петак, 30. 08. 2013. у 22:16

Роман Константин поново пред читаоцима
Тачно после четврт века од првог издања, пред читаоцима је историјски роман "Константин" Ивана Ивањија (1929) у којем је изузетно успешно оживљен лик славног римског војсковође и цара
ТАЧНО после четврт века од првог издања, пред читаоцима је историјски роман "Константин" Ивана Ивањија (1929) у којем је изузетно успешно оживљен лик славног римског војсковође и цара као и бурно време јачања Римског царства и признања хришћанске вере.

Ко је и када крстио Константина, ко је запалио Диоклецијанову палату, како су се прожимали стари и нови верски обреди и обичаји у првим вековима нове вере, под којим околностима је установљен Милански едикт којим је пре 1.700 година признато хришћанство, зашто је Константин Велики наредио погубљење своје жене Фаусте и прворођеног сина Криспа, као и много других мало познатих појединости из његовог живота, сазнаће читаоци у овом узбудљивом животопису императора кога су сматрали за хришћанског апостола.

Све време док тече прича о Константину, читалац путује пределима и градовима царства. Ивањијев Константин није маскота цара, већ жива историјска личност, наш близак савременик, истиче писац Драган Великић, а књижевница Лјубица Арсић додаје:

- Главни лик ове књиге је обичан човек, али пре свега, мудрац и пророк јер зна да ново време доноси свест о историји као личној драми зачетој из слободне воље, најважнијег аспекта вере којој се приклања и којој и сам служи.

Ивањи подсећа да је литература о Константину непрегледна, али и веома непоуздана. Нјегови први биографи и савременици Евсевије Кесаријски и Лактанције били су му лично блиски и због тога "навијали" за њега. Историчар Зосим-Зосимус, који је писао готово век после Константинове смрти, као непријатељ хришћанства био је веома критичан према свему што је владар чинио, због чега се ни њему не може у потпуности веровати.

- Аутор историјског романа мора да проучи све њему доступне изворе, али је слободан да изабере само оно што се њему чини важним за сопствену причу и на крају сноси одговорност пре свега за то како је приказао карактере историјске личности - истиче Ивањи. - О многим детаљима, о којима се усуђујемо да приповедамо, немамо сигурна сведочанства али нема никакве сумње да је Константин архитекта оне римске државе античког времена која је у историју ушла као Империум Романум Цхристианум. Развој хришћанства се без њега не може замислити. Он је најупечатљивија историјска личност која је икада рођена на тлу Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације