ЛАУРЕАТ награде за животно дело "Павле Вуисић", коју Удружење филмских глумаца додељује за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму, ове године је Вера Чукић.

Глумица која је, откако се први пут појавила на екрану, својом енергијом, харизмом, а пре свега сугестивном глумом и палетом ликова дефинисала себе као глумицу која је дала печат једном времену, чији је она значајни сегмент, како се каже у саопштењу за награду, свечано ће примити ово признање на Филмским сусретима у Нишу.

- Диван је осећај кад добијеш награду, мада све што кажем о томе може да звучи стереотипно. Награда ипак значи да су људи приметили и да цене оно што сте урадили, и желе да вам узврате - каже Вера Чекућ за "Новости".

- Тако доживљавам и ово признање - као узвраћање за оно што смо Павле Вуисић и ја радили заједно. Са њим сам играла од 15. године, од филма "Кроз грање небо" Столета Јанковића, у коме сам дебитовала 1958. године. И касније, у неким значајним филмовима и ТВ серијама били смо заједно, а неке од својих најбољих улога направила сам управо с Павлом.

НОВЕ УЛОГЕ Глумица која је одиграла око 80 филмских и ТВ улога, и остварила незаборавне ликове у остварењима који обележавају некадашњу југословенску кинематографију, каже и то да не би волела да награда за животно дело значи и крај њене каријере, већ само наставак рада и нове улоге.

То је, рецимо, био лик Анђе у серији сарајевске телевизије "Поробджије", у којој је он играо мог мужа. Сећам се и филма "Фунта са штедне књижице", који је 1965. режирао Здравко Шотра, а после 10 година, у новој верзији ове приче Павле и ја играли смо исте ликове. Мало је рећи да смо сви много волели Павла, поготову глумци, много га поштовали и много му се дивили, због чега нам награда која носи његово име и највише значи - истиче Вера Чукић.

Награда "Павле Вуисић" састоји се од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарне филмске сторије о добитнику.