Пронађен прстен стар седам хиљада година

Д. ЗЕЧЕВИЋ

09. 08. 2013. у 21:35

Пронађен прстен стар седам хиљада година
Изузетно откриће на налазишту у Плочнику. Пронађен бакарни прстен с почетка петог миленијума пре нове ере, један од првих металних предмета произведених на свету
Пронађен бакарни прстен с почетка петог миленијума пре нове ере, који по речима археолога Јулке Кузмановић Цветковић, представља један од првих металних предмета произведених на свету.

Међународни тим археолога, предвођен Јулком Кузмановић Цветковић, директорком прокупачког Народног музеја и Душаном Шљиваром из Народног музеја у Београду, пронашли су у петак на неолитском налазишту Плочник метални бакарни прстен с почетка 5. миленијума пре нове ере, као и друге разне комаде метала и камене секире.

- Прстен уз минђушу коју смо пронашли лане представља један од првих металних предмета произведених на свету и културно благо изузетне вредности за Топлицу и Србију - каже Јулка Кузмановић Цветковић.

Радови на овом локалитету који ове године у оквиру друге фазе ископавања трају неколико дана одвијају се у оквиру међународног пројекта "Развој металургије у Евроазији" који са око пола милиона фунти финансира Влада Велике Британије.

Циљ пројекта је да се истражи организација најстарије производње метала на свету, која је поред Плочника документована на још неколико локалитета у нашој земљи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)