ЗА ауторе и сараднике Српске енциклопедије у Матици српској у Новом Саду нема одмора. Други том Енциклопедије који обухвата одреднице са почетним словом „в“ имаће око 1.000 страница и биће завршен до краја овог месеца, како би у штампу „отишао“ у септембру.

Председник Матице српске професор Драган Станић каже да је задовољан темпом којим се „рађа“ ово капитално дело од националног значаја.

- У другим европским државама националне енциклопедије раде велики институти, а ми имамо екипу од свега шесторо људи, запослених у Матици, 800 аутора-сарадника и 24 члана Уређивачког одбора - истиче Станић.

Енциклопедија је заједнички подухват Матице, САНУ и Завода за уджбенике. Иницијатива да Србија попут осталих напредних европских народа приреди своју националну легитимацију, потекла је још 1990. године.

Израда је могла да започне тек 2006. године пошто је претходно усвојен Закон о Српској енциклопедији. Године 2010. и 2011. објављене су две књиге на укупно 1.450 страница које садрже појмове са почетним словима „а“ и „б“.

- Ових дана упоредо припремамо и књигу појмова на „г“ и „д“, али је јасно да Енциклопедија због изузетног обима неће бити завршена до 2020. године као што смо се првобитно надали - каже Станић.

Српска енциклопедија општег типа имаће десет томова (двадесет књига) и садржаће близу 40.000 одредница на око 13.000 страница. Она ће обухватити све врсте знања од значаја за опстанак и историјску судбину српског народа.