ИЗЛОЖБА "Слике Балкана" Павла Паје Јовановића (1859-1957) изазвала је велико интересовање у Народном музеју у Крушевцу, а дела која од прошле недеље јавност у Лазаревом граду може да види први пут, биће доступна посетиоцима све до средине јула.

- Паја Јовановић је међу првима најцеловитије и најстудиозније одабрао тему прошлости и обичаја људи на Балкану, како би их упознала Европа - истиче Петар Петровић, аутор изложбе и виши кустос Народног музеја у Београду. - Регион са више етничких група био је изузетно занимљив европском културном свету, а он је то приказао и приближио на реалистичан начин. Управо ту је био мајстор: сваку је слику радио врло студиозно, било да је сликао крчму или илустровао неку народну песму.

Изложба у Крушевцу представља избор од 17 дела познатог уметника, које непосредно сведоче о његовом вансеријском таленту, истовремено приказујући развојни пут уметника, као и разлоге због којих је са само 40 година стекао славу и чланство у Српској краљевској академији. Академију ликовних уметности у Бечу уписао је са 16 година, а путујући по Грчкој, Далмацији, Малој Азији, Босфору, упознао је свет и наставио да га осликава.

Прву самосталну изложбу имао је већ са 34 године, после чега ствара данас већ незаобилазна дела историје српског сликарства - "Таковски устанак", "Сеобу Срба", "Крунисање цара Душана". Аутор изложбе истиче колико је Јовановић утицао на подизање националне свести у годинама које су претходиле балканских ратовима и Првом светском рату. Крушевачка изложба организована је у оквиру "Видовданских свечаности" 2013, а симболично се поклопила са годишњицом рођења великог уметника.