СКД: За писце нису остале ни мрвице

Д. Бт.

11. 06. 2013. у 10:08

Реаговање СКД поводом резултата конкурса за суфинансирање културних пројеката

ПО мишљењу Министарства културе и информисања, манифестације Српског књижевног друштва - Међународна књижевна колонија, размена са Хрватским друштвом писаца, као и књижевна награда „Биљана Јовановић“ - нису достојне да буду подржане ни једним јединим динаром! Српском књижевном друштву су одбијени сви пројетки из области књижевних манифестација и награда, док је Удружење књижевника Србије по истом основу добило два милиона динара, иако оба удружења имају једнак статус репрезентативних удружења у култури. Каква је ту логика на делу? Ово се истиче у саопштењу Управног одбора СКД поводом резултата конкурса Министарства културе за суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва у 2013.

Уз подсећање да је Министарство до сада учествовало у финансирању свих поменутих активности у писму се наводи: „Покушај да се, скраћивањем средстава, онемогући размена СКД и Хрватског друштва писаца није само одраз незнања и аутистичког менталитета оних који су такву одлуку донели, већ и директан напад на државну политику културне и сваке друге сарадње у региону“.

УО указује и да су „Књижевном магазину“, који објављује СКД драстично умањена средства, чак 4,3 пута мање у односу на претходну годину, а оштећени су и други часописи. „Посебно је скандалозно да је члан комисије Срба Игњатовић доделио сам себи средства за часопис који уређује - Савременик плус“.

НИЈЕ ЗА ЈАВНОСТ? У кратком разговору председник комисије Тиодор Росић, кога смо затекли на путу, рекао нам је да је уз списак оних којима су додељена средства дат и записник са детаљним образложењем како је и по којим критеријумима одлучивано. Из Министарства културе добили смо обавештење да је тај записник интерни документ и да се не може доставити јавности.

- Погледали се преглед одобрених пројеката и висина одобрених средстава, очигледно је да су одлуке, не само када је реч о СКД-у, донешене по идеолошко-партијским и чаршијско-буразерским критеријумима. Естетска мерила и релевантност пројекта ту ништа нису значили. Одлуке објављене су на сајту Министарства културе 5. јуна 2013. после више од шест месеци од закључења конкурса. Шта се чекало и шта се, иза кулиса, радило све време - истиче се у саопштењу.

УО СКД такође примећује да се одлуке надлежног министра, иначе недатиране, позивају на одлуке комисије од 8. априла. Шта се догађало, и шта се радило од 8. априла до 5. јуна? Да ли су преправљане оригиналне одлуке комисије? Ако јесу, у чију корист, а на чију штету? Ако нису, зашто се министрова одлука чекала читава два месеца, питају у СКД и закључују:

- СКД за овај нечувени напад на савремену српску културу у целини сматра одговорним министра културе Братислава Петковића, одмах затим чланове комисије Тиодора Росића (председник), Србу Игњатовића и Зорана Ненезића. Такође захтевамо да нам се достави оригинална одлука комисије и записници са њених састанака, као и „критеријуми“ по којима је одлучивано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације