Нова књига Давида Албахарија

Д. Бт.

24. 05. 2013. у 23:27

Нова књига Давида Албахарија "Мале приче", у издању "Чаробне књиге", садржи 120 веома кратких прича, којима се овај писац још једном потврдио као велики мајстор ове прозне форме

НОВА књига Давида Албахарија "Мале приче", у издању "Чаробне књиге", садржи 120 веома кратких прича, којима се овај писац још једном потврдио као велики мајстор ове прозне форме.

- И оно што је Албахари написа оу малом облику представља велико дело - рекао је уредник "Чаробне књиге" Никола Петаковић.

- Сведеност, превртљивост људске природе и апсурд су пишчево поље интересовања, а поетика је неумитно уточиште душе. Елегантним минијатурама Давид нас води кроз стотину животних и сањалачких огледа, стално пишући о себи. Нјегов богат опус прича и приповедака тако добија своје најмлађе чедо, оне које обећава да ће бити дете - чудо и да ће отићи најдаље у путовању Албахарија кроз густо ткање књижевности.

Напомињући да је овако кратка проза за писца велико искушење, Албахари је рекао:

- Циљ је да се напише прича са најмањим могућим бројем речи, па сам тако неке реченице избацивао. Имам обичај да истовремено радим на неколико рукописа, да пре подне пишем роман, а поподне нешто друго, али сам ову књигу урадио у континуитету, при чему сам се трудио да наведем читаоца да попуњава празнине и настави тамо где сам стао.

Казујући како су догађаји из детињства веома утицали на оно што је касније радио у животу, Албахари је испричао како је као дечак из своје собе имао поглед на дугачак ходник из кога су водила врата у неколико просторија. Ноћу, могао је да види траг светла испод врата, што га је увек плашило, очекујући и стрепећи ко ће се отуда појавити. Тај трачак светлости и тај страх покушао је да унесе и у ове приче.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације