Фестивал на Палићу: 20 година постојања

Р. РАДОСАВЛјЕВИЋ

13. 05. 2013. у 06:37

Фестивал на Палићу: 20 година постојања
Најављен јубиларни, двадесети Фестивал европског филма на Палићу. Зеленовић: Приказати најважнија дела најважнијих аутора - увек је био циљ

ЈЕДНА од најзначајнијих филмских манифестација у региону, Фестивал европског филма на Палићу, који се ове године одржава од 13. до 19. јула, обележиће јубилеј, 20 година постојања.

"Биографија" палићког фестивала, који се од самог оснивања показао као ангажован и провокативан, по речима Радослава Ралета Зеленовића, дугогодишњег директора манифестације, у ових 20 година добила је потврду и велику афирмацију, како код нас, у региону, тако и у Европи.

- Сама идеја да се у земљи, месец дана пошто су уведене санкције организује међународни фестивал, показује колико се нисмо мирили са ситуацијом с почетка деведесетих година - каже Зеленовић за "Новости". - За мене лично, Палић је дошао непосредно пошто сам постао директор Југословенске кинотеке, тако да ми је био још један изазов. А оно што смо договорили већ на првом фестивалу, све смо реализовали - од тога да смо направили чврст концепт, он је успостављен у последњих десет година, до тога да је Палић данас један од ретких фестивала који је окренут искључиво приказивању европских филмова. Са таквом идејом и концептом, не само да је опстао, него је доказао сву озбиљност и оправданост.

БОГАТ ПРОГРАМ ПОРЕД програма који је конципиран у 11 селекција - "Главни такмичарски програм", "Паралеле и судари", "Млади дух Европе", "Омаж програм за добитнике награде 'Александар Лифка'", "Омаж посвећен добитнику награде 'Ундергроунд Спирит'", "Европа и хришћанство", "Нови турски филм", "Нови мађарски филм", "Еколошки документарци", "Палићки победници" и "Дечји програм", јубилеј ће бити обележен низом манифестација. Тај програм укључује селекцију "Палићки победници", промоцију монографије поводом 20 година фестивала, изложбе, дебате, као и велики број гостију из иностранства.

Средином деведесетих, овај фестивал био је место где су први пут почели да се приказују филмови из бивших југословенских република, и врло брзо је постао место окупљања аутора из окружења. Ту је организован и један од првих разговора на тему шта је југословенски филм, који је окупио најзначајније филмске ствараоце. И многи од најбољих европских редитеља, попут Кена Лоуча, Кена Расела, Јиржија Менцла, Петера Бача, својим присуством показали су наклоност према фестивалу, и чињеницу да се изборио за своје место на мапи европских културних догађаја.

- Палићки фестивал један је од три који су примљени у Међународну федерацију филмских фестивала Европе - истиче Зеленовић. - Он се потврдио и у многим другим сегментима, и када је прешао на концепт да буде европски фестивал, то је такође био велики изазов. Јер, одједном се са америчких хитова прешло на европске филмове, који имају другачији однос према филмској уметности. Али и овај ризик показао се као права одлука. Јер, ако за руски филм или неку много мању европску кинематографију која нема много гледалаца у биоскопу продате неколико стотина карата, онда је то велики успех. Мора се, наравно, рећи и то да је Суботица једно од места где је овај обрт очито много безболније прошао, него што би се то десило негде другде.

На јубиларном фестивалу посебан програм биће приређен ретроспективи победника, што ће показати колико је важних филмова током протеклих година било приказано, колико је значајних људи који су ообележили век филма било присутно, и колико је, као ретко који фестивал, имао однос према наслеђу и историји филма на овим просторима.

- Можда би најтачније било рећи да је палићки фестивал током две деценије био сусретиште филмова, публике и аутора, где се отворено говорило о проблемима у којима живимо. Овде су приказивани врло критични филмови, који су се бавили нагомиланим проблемима који су обележили крај двадесетог века. Али треба рећи и то да је фестивал опстао, пре свега, зато што је његов извршни продуцент Отворени универзитет у Суботици, који је веома агилна институција, а воде је млади, образовани и врло професионални људи, који воле то што раде - истиче Зеленовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације