Витезовић: Иван Грозни, потомак Немањића

Бане Ђорђевић

16. 02. 2013. у 20:47

Милован Витезовић приредио драгоцену књигу "Свети Сава у руском царском летопису". Светитељском култу Светог Саве у Русији допринело српско и немањићко порекло Ивана Грозног

У РУСКОЈ монументалној, у илустрованој или илуминисаној историји света под именом "Летописни лицевој свод" ("Летописна лична збирка" или "Летописни илустровани свод"), уникатно рађен за првог руског цара, Ивана ИВ Васиљевича, посебна целина и велика пажња посвећена је Србима, Светом Сави и Косовском боју.

- Ова пажња показује руску државну захвалност јер се као царство утемељило прво на преписима Законоправила Светог Саве, које је потом и добило штампани облик уз незнатне промене под називом Кормчаја књига (Књига кормарења (управе), која се посрбљено зове Крмчија), али и показује и царску љубав Ивана ИВ, коме је Теодосијево "Житије Светог Саве" била књига детињства, што показује и његов веома приљежан однос према свом пореклу, које је српско, у једном делу и немањићко - каже за "Новости" Милован Витезовић, који је приредио раскошну и драгоцену књигу "Свети Сава у руском царском летопису", а коју је објавио Завод за уджбенике, у преводу Миљенке Витезовић са старог руског језика.

За постојање овог величанственог дела, највећег књижевног подухвата у 16. веку у Русији и Европи, Витезовић је сазнао 1976. године на великом интернационалном научном скупу "Свети Сава - историја и предање", одржаном у САНУ. Да у тој историји постоје илуминације из живота Светог Саве, исказао је професор Сретен Петковић у саопштењу "Свети Сава у старом руском и румунском сликарству".

- Како је Свети Сава, његов живот и дело, велико моје интересовање, ја сам од тада разним везама покушавао да прво сазнам обим који он заузима у руском летопису и био наивно уверен да могу да дођем до копија тих страна. Сазнао сам доста, највише од московског професора и академика, грофа Никите Толстоја. Али до увида у оригинал се није могло доћи, јер је овај књижевни споменик под највећом заштитом, рецимо, као код нас Мирослављево јеванђеље - каже нам Витезовић.

ИЛУМИНАЦИЈЕ ЖИВОТ српског свеца у руском царском летопису исприповедан је и осликан по Теодосијевом "Житију Светог Саве". Исприповедан је, по Витезовићевим речима, у сведеним и достојанственим реченицама, интонираним као беседне посвете. Слике, иако минијатуре, далеко су "речитије". У свакој се налазе по две, три или чак четири епизоде из Савиног живота. Ове књижне илуминације рађене су у техници акварела директно на хартији (хартија је била царског квалитета што је делу омогућило царску трајност). Сви осликани амбијенти Савиног световног и монашког живота и архипастирског столовања од Раса до Свете Горе, амбијенти његових манастира Студенице, Хиландара, Жиче, Милешеве, амбијенти градова његових аудијенција Солуна, Цариграда, Јерусалима, Каира, Трнова, амбијенти његових ходочашћа светим местима, сви имају руски изглед и руски карактер.

Тек у овом веку ово рукописно дело добија штампане облике у 20 томова и то старањем самог председника Владимира Путина. Тада је у Москви направљено предузеће "Актеон" са задатком да на највишем технолошком нивоу и највећом заштитом предузме издавање овог летописа које још траје.

- Директор "Актеона", господин Харасович, одмах је уступио права које сам тражио за Завод за уджбенике, да се из летописа издвоје српске стране и овде објаве. Тако се дошло до права, а приређивање је трајало више од две године - објашњава наш саговорник.

Срби у руском царском зборнику имају бројне, хронолошки сложене стране из своје историје до времена Ивана ИВ, у јарким минијатурама. Те стране почињу родословом владара од преднемањићког периода и завршавају се Косовским бојем. Имају осамдесетак листова са око 160 минијатура. Самом Косовском боју, по Витезовићевим речима, припада десет слика, што говори о великом историјском значају овог догађаја у руским и светским историјским поимањима и после века и по такозване историјске дистанце.

- Слике нас садржајем упућују на то да је епска свест Срба о догађајима Косовског боја сасвим историјска, у шта смо крајем 19. и током 20. века сумњали. По овом судећи, неправедно - сматра Витезовић. - Животопис Светог Саве дат је у сто једној слици, што је свакако највећи ликовни опус посвећен овом нашем светитељу, и вероватно један од најобимнијих посвећених духовним јунацима у овом летопису. Велика заступљеност Светог Саве упућује на величину његовог светитељског култа у Русији у време настанка царског летописа.

Доследно неговање култа Светог Саве Српског у Русији је заступљено од краја 13. века до времена Октобарске револуције. Култ је био при врхунцу у доба настајања руског царства, а први цар, Иван ИВ или Иван Грозни (Страшни, Силни, Величанствени) имао је великих и државних и личних разлога. Нјегова мајка била је Јелена Глинска, а бака по мајци - Ана Глинска, у девојаштву Јакшић, кћи Стефана Јакшића (једног од браће Јакшића из епске песме "Диоба Јакшића", господара Београда, Баната и Подунавља). Ана Глинска је из свог српског рода донела велику образованост и побожност, и одрасла је у поштовању два култа: Светог Саве и Светог цара Лазара. То поштовање је преносила својој деци, нарочито Јелени. Са друге стране, преко оца Василија ИИИ Ивановича, преци Ивана Грозног сежу до српске лозе Немањића.

О образовању младог Ивана Грозног, како објашњава Витезовић, бринула се његова бака Ана. Она га је упознала са српским духовним и државним наслеђем, са духовним и државотворним учењем Светог Саве, са уздизањем свете лозе Немањића, од Стефана Немање до цара Душана Силног, али и са пропасти српског царства и потресном судбином кнеза Лазара. Књига његовог образовања била је "Житије Светог Саве", које је из Хиландара донео његовом оцу на подарје светогорац Исаија. О томе је са усхићењем сведочио у позним годинама: "А како је Свети Сава оставио оца, мајку, браћу, рођаке и пријатеље, заједно са целим царством и властелом и понео крст Христов и какве је он монашке подвиге извршавао! А како су отац његов Немања, то јест Симеон, и мајка његова оставили царство и заменили пурпурну одећу монашком и како су због тога задобили земаљску утеху и радост!"

Одмах по крунисању, Иван Грозни је наставио градњу царског Кремља и започео живописања Арханђелског сабора. У наосу овог храма представљени су сви дотадашњи руски владари, у сјају и одеждама. Ипак, по његовој вољи, на носећем северном стубу, да свакоме ко улази у сабор прво падне у очи, осванула је фреска која није у владарском сјају већ у монашким одеждама. На фресци су представљени светогорски монаси Свети Сава и Свети Симеон, "сербски чудотворци". Нешто даље, али на почасном месту, приказан је и Свети кнез Лазар Сербски. Иван Грозни се још у кнежевском времену ставио под заштиту Светог Саве и веровао је да је то време његовим чудима преживео. На врху северног олтарског стуба Арханђелског сабора постоји још једна фреска Светог Саве, тако да је српски светитељ једини у овом здању представљен са два живописа, што је израз велике царске почасти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Crnograc Stockholm

17.02.2013. 11:58

@IvanGrozni - Slavni Suvorov,Kutuzov,Aleksandar Nevski,Calapin,Tolstoj,Lenin,Stalin.Putin.........svi sami cisti Srbi,Njegos i svi slavne Licnosti na planeti sve cisti Srbi.Dost vise sa prisvajanjem,dosta vise sa glupostima...kakvi uzjasni kopleks kod srba.

Djole

17.02.2013. 14:36

@IvanGrozni - To sto ste se vi crnogorci odrekli Njegosa samo zato sto se smatrao srbinom to je vas problem,ali ipak najgore od svega je sto ste odredili pocetak svoje istorije s Krivokapicem,sto je ipak ponizavanje crne gore.Nemojte mrzeti svoje velikane samo zato sto su se smatrali srbima.

sto se tice njehosa

17.02.2013. 15:00

@IvanGrozni - "srpski pisem i srpski zborim,svakom gromko zborim,narodnost mi srbinska,um i dusa slavjanska".tako je govorio i pisao Njegos.ne znam sta bi sad govorio da ustane iz groba?

Logic

24.02.2013. 21:59

@IvanGrozni - Pa ne bi Časni Vladika rekao ništa. Požurio bi da se vrati i svoj grob. Za one koji znaju da misle sve je već davno rekao, za one koji su voljni da nešto nauće, neka se prihvate čitanja njegovih dela.

Dragi

16.02.2013. 23:10

Ime Ivana IV Groznog je pri krštenju bilo Jovan, ali kako se kod Rusa ime Jovan (izvorno Ioann) veoma retko daje, ostao je poznat kao Ivan.

mih mil

17.02.2013. 14:33

@Walter Rado - O ovima kao Walter Rado sam govorio Vitezoviću. Njega ste odgojili na Titovim falsifikatima i otuđenju Srpske istorije i identiteta. Oni će pre poverovati u priču o Marsovcima no istinu o Srbima.

mih mil

17.02.2013. 11:00

To što se sada otkriva kao senzacija u mojoj građanskoj familiji se od uvek znalo. Srbokomunisti su zatirali istinu i Srpsku istoriju. Muka mi je danas da slušam Vitezovića da priča o tome. Znam čoveka iz mlađih dana i vernog komunistu i Titoistu. Dok ga ne čujem da ispoveda za sve zločine pa i duhovne i kulturološke,koji su učinjeni Srbima i ne napravi otklon prema levičarskim zabludama i zlodelima NEMA PRAVA, moralnog, da bilo šta kaže.Neiskreno i bogohulno.

Srbinovic

17.02.2013. 11:13

Ovo i nije neka novost. Poznata stvar stotinama godina. Inace, atribut "grozni" u ruskom ima razlicito znacenje od srpskog jer je izvedoeno od germanskog Grosse iliti, veliki (u smilu- velicanstveni).

Dejan

17.02.2013. 13:54

Milogorac iz Stokholma, Walter itd, Pročitajte malo neke knjige u životu, u stvari, ne morate ni knjigu već imate po internetu toliko skeniranih priloga koji Vam mogu pomoći u otkrivanju sopstvenog identiteta. Već ste počeli da pljujete, a niste ni videli ovu knjigu koja će Vam biti jedan od dokaza..

Raisa

17.02.2013. 16:41

Dragocen,izvanredan tekst o liku Svetog Save u ruskom letopisu,a evo sada i knjiga Milovana Vitezovica,koja otkriva novu velicinu Savinog dela i lika.