Прослава два века од рођења Нјегоша још без државне подршке

Б. ЂОРЂЕВИЋ

08. 02. 2013. у 20:45

Подршка Српске православне цркве добијена је пре неколико дана. Планиран тродневни међународни научни скуп

ОДБОР за прославу 200-годишњице рођења Петра Другог Петровића Нјегоша (1813-1851), који чине представници Матице српске, САНУ и Академије наука и умјетности Републике Српске, и даље очекује да ће за обележавање овог великог јубилеја ускоро добити и подршку државе.

Подршка Српске православне цркве добијена је пре неколико дана. Чланови Одбора за прославу два века Нјегоша, Матија Бећковић (председник), Миро Вуксановић и Драган Станић посетили су патријарха српског Иринеја који је прихватио да буде покровитељ прославе. Исти предлог за покровитељство, како "Новости" сазнају, требало би ускоро да буде уручен и Томиславу Николићу, председнику Србије, и Милораду Додику, председнику Републике Српске.

Истовремено, Национални савет за културу подржао је иницијативу САНУ и Матице српске да се током године обележи 200 година Нјегоша, и предложио Министарству културе да се што пре при Влади Србије именује почасни Одбор за обележавање Нјегошевог јубилеја, као и да се тај датум унесе у календар обележавања значајних догађаја.

Одбор за прославу, како сазнајемо, позвао је и ЦАНУ да учествује у обележавању јубилеја, али је стигао одговор да ће самостално припремити научни скуп о Нјегошу.

У очекивању одговора државе, Матица, САНУ и АНУРС припремају тродневни међународни научни скуп "Нјегош у свом и нашем добу", који ће се одвијати у Београду, Новом Саду и Бањалуци, од 6. до 8. новембра. Симболично, Одбор за прославу послао је позиве на 200 научних имена из Србије, Црне Горе, Републике Српске, из расејања, као и из славистичких центара широм света.

Вуксановић открива да је предложено 20 тема, и да неће бити речи само о Нјегошевом књижевном делу, јер нема српског писца који је до данас толико објашњаван.

САСТАВ ОДБОРА ОДБОР за прославу два века Нјегоша, као и Организациони одбор за културне програме и издавачку делатност и Организациони одбор за научни скуп, састављен је од представника САНУ (Матија Бећковић, Светозар Кољевић и Миро Вуксановић), представника Матице српске (Јован Делић, Душан Иванић, Мато Пижурица, Богољуб Шијаковић) и представника АНУРС (Лјубомир Зуковић, Рајко Петров Ного, Слободан Реметић).

- Било би то понављање. Главни циљ овог скупа јесте да се Нјегош прикаже као владика, писац и владар, да се његово дело и укупно деловање још једном свестрано осмотри, анализира и укаже на Нјегошеву непролазност у српској књижевности, култури, духовности, науци, просвећености, историји - каже за "Новости" Миро Вуксановић, у улози потпредседника Одбора, задужен за научни скуп.

Једна од тема показаће и какав је однос према Српству имао Нјегош као владар Црне Горе. Вуксановић подсећа да је Нјегош био члан Друштва српске словесности, из кога се развила САНУ, и члан Матице српске.

- То казује две ствари: да се зна ко је био, да се јасно показује његово опредељење којој нацији и језику припада, односно да те две институције по обичају својим заслужним члановима обележавају јубилеје - додаје Вуксановић.

Сви који учествују у организацији прославе два века Нјегоша очекују да ће држава сигурно да закрови обележавање овог јубилеја, чиме би се Нјегош на прави начин показао као једна од репрезентативних фигура српског културног обрасца.


ЖИРИ ЗА НјЕГОШЕВУ НАГРАДУ

ПОДГОРИЦА - Влада је у петак, на предлог Министарства културе, именовала међународни жири за доделу Нјегошеве награде. За чланове жирија именовани су академици из Црне Горе, БиХ и Македоније - Сретен Перовић, Зденко Лешић и Катица Ћулавкова.

У жирију су и професори из Бугарске, Словеније, Србије и Хрватске - Светозар Игов, Алеш Дебељак, Филип Давид и Влахо Богишић.

Из Владе је саопштено да се жири именује на четворогодишњи период. Према закону, Нјегошева награда за ову годину биће додељена за књижевно дело које је први пут објављено у претходне четири године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Liman

09.02.2013. 00:38

veliki vladiko osstaces jedan od najvecih ljudi u srpskom narodu bez obzira sta cinili izdajnici naseg roda

iz glave

09.02.2013. 07:48

uputstvo za život u USA - KUM 1. deo uputstvo za život i opstanak na Balkanu - Gorski Vijenac

Niko Hercegovac

14.11.2013. 21:41

" Svak se rodi za po jedno vrijeme . Cast i bruka zive dovijeka ! " ( Njegos) Englezi su imali Sekspira - i slave ga ! Danasnja srpska " vladajuca elita " i na nasu zalost i vrh SPC ( !!!) - ( cast izuzecima ! )- ne slave najveceg Srbina !!!! Ko te vodi svjetovna i duhovna Srbijo ???!!!