ПОСЛЕ скоро пет година, завршена је реконструкција зграде власотиначке библиотеке "Десанка Максимовић" која је изгорела у пожару 2008. године. Свечаним отварањем објекта, који је под заштитом државе, у уторак је обележена и стогодишњица библиотекарства у овом месту.

У обнову власотиначке библиотеке, под надзором Завода за заштиту споменика културе из Ниша, уложено је више од 20 милиона динара, а корисници услуга добили су опремљен простор за ову делатност.

Црвену траку пресекли су Ендрју Хеди, шеф трећег сектора операција Делегације ЕУ у Србији, и председник општине Небојша Стојановић.

- Ово репрезентативно здање подигли смо из пепела. Вратили смо му стари сјај и сачували га од заборава - казао је у уторак на свечаности Стојановић.

Директор библиотеке Србољуб Такић нагласио да ће од сада грађани имати свеобухватан приступ информацијама као и научним, образовним, стручним и културним садржајима. Он је изразио захвалност бројним појединцима и установама који су помогли обнављање фонда библиотеке који чини око 60.000 наслова.

Чувена "Гигина кућа", у којој је смештена власотиначка библиотека, у пожару је готово потпуно уништена, а књижни фонд је преполовљен. У ватреној стихији је нестала и Завичајна збирка - аутентична историјска грађа стара скоро два века. Овај објекат је варошка кућа стара више од 150 година, грађена је у оријентално-балканском стилу и један је од четири споменика културе у овом месту.


ЛЕГАТ НАГОРНОГ

Уз библиотеку отворен је и легат Миодрага Нагорног, графичара, рођеног Власотинчанина, који је на Бијеналу у Паризу 1967. године проглашен најбољим младим сликаром. Он је око 600 својих графика, слика, књига и других предмета даривао власотиначкој библиотеци.

- Одувек сам желео да моје слике дођу ту где се рађала моја уметност - казао је професор Нагорни.