БЕОГРАД - У оквиру пратећег програма изложбе Паја Јовановић у Народном музеју сутра у 18.00 сати биће приказан први документарни филм о најпознатијем српском сликару.

Народни музеј је најавио да је програм Паја Јовановић на филмском платну прилика да се стваралаштво овог изузетног уметника сагледа из најразличитијих визура и одгонетне зашто је и данас један од најпознатијих и најомиљенијих уметника српског сликарства.

Атријум националног музеја у суботу ће бити претворен у бисоскоп за шетњу кроз епохе и сећања. Посетиоци ће најпре имати прилику да погледају први документарни филм о Паји Јовановићу, редитеља Предрага Делибашића.

Делибашић је у зиму 1956. године и потом с пролећа наредне године у скромном дому Паје Јовановића и његове супруге Муни водио разговоре, снимао његов дом и атеље, да би потом све преточио у драгоцен документарни филм о последњим данима великог српског уметника, наведено је у најави.

Захваљујући првом документарном филму о највећем српском сликару могуће је да се стваралаштво овог изузетног уметника сагледа на још непосреднији начин, оцењено је у најави.

Након овог филма посетиоци Народног музеја моћи ће да погледају филм "Дуго путовање" редитеља Веска Бутрића у коме еминентни познаваоци српске уметности говоре о сликарском опусу, историјским, културним и друштвеним околностима у којима је стварао Паја Јовановић.