У АТРИЈУМУ Народног музеја од 1. новембра изложена су ремек-дела Паје Јовановића, која се чувају у нашој националној ризници. Поставка која прати монографски каталог са репродукцијама свих познатих, али и новооткривених дела најпопуларнијег српског сликара, добија и специфичан "додатак".

Сваког четвртка, у термину од 18 часова посетиоци ће бити у прилици да се упознају са стваралаштвом овог мајстора. Време у коме је живео, стилови и жанрови у којима је стварао, приближиће се публици и захваљујући пројекцијама филмова, предавањима и стручним вођењем кроз изложбу. Тако ће у четвртак увече виши конзерватор Софија Кајтез открити тајне конзервације и рестаурације његових слика . Биће ово прилика да се чују мање познати детаљи из његовог дугог, богатог и узбудљивог живота. Јовановић је био страствени сакупљач старина, а красила га је и авантуристичка природа, па је био у стању да крене на путовања у егзотичне пределе, некад и без припрема, спонтано - у тренутку када пријатеља прати на воз.


ДВЕ ВЕРЗИЈЕ “КИЋЕНЈА НЕВЕСТЕ“

ПУБЛИКА ће у четвртак увече моћи да сазна и како је изгледала првобитна композиција "Кићење невесте", једна од најпопуларнијих Пајиних слика. Видеће и које је све измене уметник унео у новију верзију ове слике коју данас познајемо, где модели имају мараме, а првобитно су били пуштене косе.