Петокњижје Голи оток Драгослава Михаиловића

М. А. К.

16. 10. 2012. у 20:45

Петокњижје Голи оток Драгослава Михаиловића
Није Голи оток, тај камен на пучини патње, имао вернијег тумача од Драгослава Михаиловића – рекао је Миро Вуксановић, отварајући скуп посвећен књигама нашег великог писца
НИЈЕ Голи оток, тај камен на пучини патње, имао вернијег тумача од Драгослава Михаиловића. Овим речима Миро Вуксановић, управник Библиотеке САНУ, отворио је скуп посвећен књигама нашег великог писца о злогласном политичком логору. Пред пуном Свечаном салом Академије, у којој су седели председник Никола Хајдин, потпредседници Лјубиша Ракић и Никола Тасић, многобројни академици, писци, пишчева породица, поштоваоци, као и његови голооточани, о пет томова Михајловићевих сведочења о људима којима је зло судило, говорили су професори Владета Јанковић, Лјубиша Јеремић и Радивој Микић.

Пре свих, Драгослав Михаиловић је прочитао текст о патологији полицијског ислеђивања над политичким осуђеницима, којим је отпочео другу књигу "Голи оток". Подсећајући да је петокњижје "Голи оток", на 2.669 страница стварано више од 30 година, Владета Јанковић је закључио да је њиме Михаиловић написао својеврсну оптужницу за злочин чија је позадина сезала до самог епицентра државног врха, који је деценијама покушавао да га заташка.

- Тај злочин се више не може сакрити захваљујући овим књигама, које су камен међаш за будуће генерације, које ће га спознати и пред њим погнути главу - рекао је Јанковић.

По мишљењу Лјубише Јеремића, пет књига о Голом отоку, једног од најзначајнијих живих српских писаца, не карактерише само прецизан фактографски, историјски приступ, већ је видљиво да су писане вештом уметничком руком.

- За своје саговорнике Михаиловић је бирао високоморалне особе - објаснио је Јеремић. - Тиме је показао да част, достојанство, поштење, могу да преживе и у најстрашнијим околностима.

Као велики писац, Драгослав Михаиловић изабрао је да сведочи о најбитнијем искуству свога доба, сматра Радивоје Микић, чиме је у српскиј култури остварио мисију без премца.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације