Лјубомиру Симовићу Златни кључ

Д. Бт.

08. 10. 2012. у 17:22

Угледну песничку награду “Златни кључ Смедерева” добио је академик Лјубомир Симовић за укупан опус

УГЛЕДНУ песничку награду “Златни кључ Смедерева” за ову годину добио је академик Лјубомир Симовић за укупан опус. Одлуку је једногласно донео Одбор, у саставу Драган Драгојловић (председник), академик проф. Слободан Грубачић и проф. др Петар Буњак.

- Обрадовала ме је вест о додели “Златног кључа” пре свега зато што тој награди високу вредност дају претходни добитници - каже Лјубомир Симовић за “Новости” поводом признања. - Ова манифестација је једна светла тачка у којој се стичу не само линије из земаља из којих су досадашњи лауреати дошли, него и тачка у којој се сустижу линије које долазе из Зимбабвеа, Јапана, Кине или Ирске.

Истичући да треба поздравити то што се ова велика песничка свечаност одржава у тешким условима у којима је доведен у питање опстанак наших многих културних и уметничких институција, Симовић објашњава:

- Већ је свима дојадило причање о томе како је затворен Народни музеј у Београду, чија је реконструкција требало да буде одавно завршена, а још се не зна кад ће да почне. У сличној ситуацији је и Музеј савремене уметности на Ушћу. Сећам се како су током последњих педесет година у Народном музеју гостовали са великим изложбама музеји из целог света. На тим изложбама могли смо да видимо слике и експонате из Мексика, Дрездена, Прага, Мадрида и многих других светских центара а данас не можемо да видимо ни оно што се налази у фондовима наших музеја.

Признање ће свечано бити уручено на отварању 44. Смедеревске песничке јесени 17. октобра у Центру културе Смедерево. На манифестацији ће иначе учествовати 40 песника из 18 земаља.

ПЕСНИЧКА ТРИЛОГИЈА

У ОБРАЗЛОЖЕНЈУ одлуке Драган Драгојловић, председник Одбора, рекао је да је Симовић данас један од највећих живих српских песника који је објавио низ збирки, од “Словенских елегија” из 1958. године до “Планете Дунав” из 2009. године. У издању “Београдске књиге” и Смедеревске песничке јесени “Планета Дунав” је управо објављена као песничка трилогија у којој су поред истоимене збирке и “Лјуска од јајета” (1998) и “Тачка” (2004).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације