Крлежа поново пред читаоцима

Д. Бт.

15. 04. 2012. у 20:58

Крлежа поново пред читаоцима
Зрењанинска "Агора" поново је изнела пред читаоце роман "На рубу памети" Мирослава Крлеже. Овај Крлежин роман пописује симболе једног „обезглављеног времена
ПОСЛЕ низа година високооцењени роман „На рубу памети“ Мирослава Крлеже поново је пред нашим читаоцима у издању зрењанинске „Агоре“.

Овај за многе најпроходнији Крлежин роман пописује симболе једног „обезглављеног времена које нема ни интелектуалног, ни моралног, ни естетског лица“. Иако писан у међуратном раздобљу, и сапет у противречности свога времена, роман нам уверљиво говори и о овом нашем актуелном друштву на почетку 21. века, каже уредник и критичар Ненад Шапоња. Пратећи индивидуалну побуну средовечног интелектуалца, који се један једини пут усудио да каже шта заиста мисли, у калеидоскопу једног живота, у овој својеврсној библији неконформизма, пратимо инсценацију друштвених механизама, ломљења сваког отпора злу и бахатости. Пукотина на слици малограђанског света, у коме обитава јунак, почиње да се шири у свим правцима, а његова жеља да живи непосредност властитог живота и изађе из система лажи, бива сурово санкционсана од правих инстанци тог лажног друштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

qwerty

16.04.2012. 08:18

Paralela je dobro i tacno povucena. Stranci su vlasnici svega, demokratija - parodija, radnici i seljaci prezreni i nista nije izvjesno, ukljucujuci i drzavu.