Откривање бисте Стевану Раичковићу

Д. Бт.

04. 01. 2012. у 07:43

Откривање бисте Стевану Раичковићу
Спомен-обележје Стевану Раичковићу биће свечано откривено данас у подне на Калемегдану

НА Калемегдану, наспрам спомен-бисте Милоша Црњанског, данас у подне биће откривена биста још једног великог српског песника - Стевана Раичковића. Обележје је извајао Александар Зарин, а Раичковић опевао у песничком циклусу „Разговор с иловачом“.

Бисту ће открити академик Матија Бећковић а Раичковићеве стихове казиваће глумац Милан Цаци Михаиловић.

Александар Зарин је аутор изузетно успелих споменика Бранку на Калемегдану, Змају у Новом Саду, Ђури у Српској Црњи, Десанки у Ваљеву.

У његовом атељеу близу Топчидерске звезде осамдесетих година се сваке недеље по подне састајало неколико пријатеља - Раичковић и Бећковић редовно, а Скендер Куленовић и Душан Радовић повремено.

- Тада је вајар дошао на идеју да по живим моделима, поред осталих, овековечи и четири пријатеља песника - сећа се Бећковић. - Са Раичковићем је Зарин био најприснији и готово сам сигуран да је њихова заједничка и та идеја и избор ликова. Своју бисту Раичковић је, чини ми се, вајао колико и скулптор, хватајући га сваки час за руку, контролишући сваки покрет и црту, како би копија била што веродостојнија и вернија оригиналу. То је мотив и циклуса Стеванових песама „Разговор с иловачом“, коју је као своју приступну беседу читао у САНУ.

Иначе, Раичковићева биста налазила се код песника све до његове смрти, јуна 2007, а потом ју је преузео његов син Милош. Оригинална биста позајмљена је Секретаријату за културу да би се излила бронзана реплика, која ће бити данас постављена на Калемегдану. Секретаријат је обезбедио и сва средства за изливање бисте и израду постамента.     


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације