ПРЕДСТАВА „Зли дуси“, на тек обновљеној сцени „Раша Плаовић“, 22. новембра обележиће Дан Народног позоришта: дело Достојевског, биће постављено у драматизацији и режији Тање Мандић Ригонат, с великом поделом уметника из куће као и гостујућих глумаца.

- Формирали смо екипу у којој није било компромиса, опредељујући се за наслов који је за доба када је настао, као и данас, словио за „савременост на беспућу“ - истиче редитељка, за чији рад је у среду речено да представља прилично радикалну драматизацију романа са две-три паралелне, подједнако важне приче.

У улози Ставрогина гледаћемо Игора Ђорђевића, чију је креацију посебно апострофирала Молина Удовички, в. д. директора Драме, истичући да је улогу радио „фасцинантно различитим глумачким средствима“ у поређењу са претходном („Кањош Мацедоновић“):

- Трудили смо се да направимо представу коју ће разумети и они који нису читали роман нити било шта знају о стваралаштву Достојевског, мада се надам да таквих мало има - каже Ђорђевић. - Рад на њој омогућио нам је пуно лепих и корисних, како глумачких тако и људских преиспитивања, а инспиративна драматизација нас је водила кроз галерију „достојевштине“. Јер, о сваком јунаку може да се напише посебан есеј.

ПОДЕЛА

У ансамблу су и Душанка Стојановић Глид, Горан Јевтић, Борис Комненић, Данијела Штајнфелд, Александра Николић, Ненад Стојменовић, Марија Бергман, Милутин Милошевић, Слободан Бештић, Вјера Мујовић, Александар Срећковић, Добрила Стојнић, Бранко Видаковић, Вања Милачић, Зоран Ћосић, Данијела Угреновић и Лјума Пенов. Костимограф је Александра Никитовић, сценограф Александар Денић, а композитор Ања Ђорђевић.