МОЖДА ћу тек тамо, кад стигнем до свог ушћа, и улијем се у огромни океан вечне и заједничке воде, осврнувши се, видети у магновењу шта значи силазити до мора. Шта значи, то сам живео као бујица - записао је песник Мирослав Антић, јануара 1977, а ови редови део су нове књиге његових изабраних песама, али и ликовних радова, фотографија и рукописа, коју је приредио Зоран Пеневски, а под насловом “Ту где почиње небо” објавио “Стилос Арт” и представио на Сајму књига.

Овај луксузно опремљени алманах прати историју литерарног и интимног живота Мике Антића, непревазиђеног и раскошног песника. Уз око 50 песама, прозних целина и одломака, у овој књизи га први пут упознајемо и као сликара, кроз више од 120 репродукција његових уља, акварела, цртежа и колажа. Све то прати око 30 црно-белих фотографија из Антићевог живота. А реч “небо”, која се најчешће помиње у песмама, одштампана је свуда плавом бојом.

Текстови Мике Антића - од наизглед прозрачних и веселих песама за децу, преко младалачких, љубавних, породичних, ироничних и ангажованих, до оних медитативних и мрачних - уланчани су тако да показују како се његов поетски циклус не може одвојити од животног, што придружује војвођанског барда посебној врсти књижевних великана - оних који нису поетизовали свој живот већ су живели своју поезију.

- Двадесет пет година после ауторове смрти, избором из дела приређеним на неуобичајен начин, желели смо да публици представимо Антића онаквим какав је мало коме данас познат: и као сликара и као песника и као јавну личност, али и као личност која има своју интиму - каже за “Новости” уредник Слободан Губеринић и додаје: - Захваљујући љубазности наследника Мирослава Антића, нарочито сина Вука, који је у време очеве смрти имао десет година, “Стилос Арт” истражује заоставштину овог и данас веома популарног песника, приповедача, есејисте, драматурга, колумнисте, сликара.

ОД ПОРЕЗА - “ПЕХАР” ПЕСМА “Пехар” премијерно се појављује у овој књизи, а настала је у типичном “антићевском” стилу. На формулару за пријаву пореза откуцао је на писаћој машини стихове и послао их новосадској општини, и тако свом Новом Саду, уместо новца, поклонио ову песму.

Грађа је, по његовим речима, веома велика, изузетно очувана и врхунски квалитетна и она је сан сваког уредника. Чине је књиге објављене током претходних педесет година (од којих многе нису обнављане деценијама), оригинални рукописи објављених дела и њихове варијанте уз пратеће пишчеве коментаре, оригинални рукописи необјављених дела, копије колумни и новинских чланака, преписка са бројним личностима, цртежи, слике, акварели, уља, крокији, скице на маргинама, фотографије, тонски и видео-записи Антићевих интервјуа и казивања...

- Избор из дела “Ту где почиње небо” први је резултат истраживања ове грађе. Континуирано ћемо објављивати на посебан начин приређена и визуелно опремљена издања - каже Губеринић.