У данима који су пред нама славићемо, у овом простору, појединачне гласове који се изражавају на истом језику. Сваки писац ствара сопствени универзум и он може да представља једино самога себе. Пруст је говорио да се књиге увек пишу на некој врсти страног језика. Изражавајући се на португалском, овде присутни писци пишу језиком који је само њихов. Путовања која ће се из овог сусрета изродити неће проћи географским пределима већ унутрашњим универзумима. Ови измаштани светови магије и очаравања заједнички су људима свих језика и култура. Запловите тим судбинама према одредиштима без имена и свима вам желим срећан пут.

Ово је рекао Мија Кото, писац из Мозамбика, обраћајући се посетиоцима на свечаном отварању 56. међународног београдског сајма књига, на којем је почасни гост књижевност португалског језика.

У част пет деценија од доделе Нобелове награде изведене су две композиције Радета Радивојевића, настале према Андрићевим песмама “То од моје љубави” и “Лили Лалауна” коју је велики писац под шифром упутио својој тадашњој љубави која је била удата.

“ДОСИТЕЈ” Издавачкој кући “Сијела” из Софије у понедељак ће на Сајму свечано бити уручена престижна награда “Доситеј Обрадовић”, намењена страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

Отварајући велику фешту писане речи, српски прозаиста Светислав Басара је истакао да му је ова част припала у години коју је Освалд Шпенглер у делу “Пропаст Запада” означио као почетак повратка у варварство:

- Са свих страна долазе застрашујућа упозорења да је духовност у кризи, она то у извесном смислу и јесте, али паници нема места: духовност и треба да буде у кризи, духовност, заправо и није ништа друго до непрестано пребивање у кризи и превладавање криза.

Са друге стране, додао је Басара, још је у већој кризи оно што се духовности противи - варљиви свет похлепе који се убрзано распада пред нашим очима.

- Неки очекују да из ове велике конфузије настане нови квалитет и ново друштво, можда чак и нова култура. Не делим њихов оптимизам, али оно што ми улива оптимизам јесте снага са којом се књига одупире насртајима нових технологија и ненаметљива упорност уз чију помоћ опстаје у шаренилу површних задовољстава.

До 30. октобра главни отпоздрав читалаца и свих који иоле држе до књиге, биће: “Видимо се на Сајму!”

****
НА ШТАНДУ ”НОВОСТИ” ГУЖВА И ПРЕ ОТВАРАНЈА
СВИ ТРАЖЕ ХИТОВЕ


И пре него што је Сајам званично отворен, највећа гужва виђена је на штанду Компаније “Новости”. Наши нови хитови “Милован Ђилас”, Борислава Лалића, и “Шта је песник хтео да каже”, Боре Ђорђевића, дошли су у руке неколико стотина читалаца. Нестрпљиви фанови Боре Чорбе дошли су на Сајам да купе прве примерке књиге.

- Бора Ђорђевић је наш човек, велики Србин, и велики песник - рекао нам је Бошко Новаковић, први купац Борине књиге.

И после годину дана од када је објављена, аутобиографија “Смрт је непровјерена гласина” Емира Кустурице и даље је веома популарна. Многи посетиоци Сајма су долазили на наш штанд и питали да ли ће Куста и ове године потписивати књигу на штанду. Велико интересовање влада и за Андрићев роман “На Дрини ћуприја” и “Че Гевару” Борислава Лалића. Сви љубитељи књиге могу купити по специјалним сајамским ценама, а недавно завршену едицију “Златни Европљани” од 12 књига по цени од 2.500 динара. Они који су пропустили неку од књига из претходних едиција “Златни Французи”, “Златни Руси”, “Дечији класици”, могу их наћи по ценама од 50 до 100 динара.

*****
ДОБРИЦА ЕРИЋ: ПРОМЕНА

- Тужно је што нема старих издавача који су држали центар, ове нове људе не познајем. Но, можда ће се точак окренути, па ће се ти стари издавачи појавити у новом светлу.

ГОРАН СУЛТАНОВИЋ: ТРАДИЦИЈА

- Лепо је што бар у нечему одржавамо традицију. Ово није само сајам књига, ово је сајам културе.

ЈОВАН ЗИВЛАК: РОБА

- Жао ми је што нема више поезије, филозофије, теорије књижевности, енциклопедија, нема ни нових домаћих писаца. Доминира актуелна комерцијална књижевност, хитови, што значи да је књига постала роба.

ЖАРКО ЈОКАНОВИЋ: СНАГА

- Културна снага Сајма књига далеко надилази овај простор. Право је задовољство видети колико су људи озарени док разгледају књиге и уживају у томе што раде.