ПОВОДОМ одлуке Компаније „Лука Београд“, којом је до сада 1.300 квадрата складишног простора дато на бесплатно коришћење уметницима у циљу реализације пројекта „Сохо у Београду“, огласило се Министарство за инфраструктуру и енергетику. У писму, које је потписао министар Милутин Мркоњић наводи се да се на територији луке могу обављати искључиво лучке делатности и позива да се у року од два месеца отклони утврђена неправилност.

У „Луци Београд“ кажу да је правна утемељеност овог захтева бесмислена, јер некадашња зграда „Србијатекса“ никад није имала лучку намену, већ је коришћена за складиштење текстилне робе.

- Биће нам жао што је наш покушај да граду Београду поклонимо нешто значајно и лепо изазвао толико отпора - каже Тијана Мунишић, директор сектора за односе са јавношћу „Луке“. - Надали смо се да ће београдски „Сохо“ и наш ентузијазам инспирисати нову стваралачку енергију.

Познати сликар Милош Шобајић, који је међу првима добио „радно склониште“ у београдској луци, каже да власт у борби против корупције избацује сликаре из државе.

НИЈЕ У НАДЛЕЖНОСТИ МИНИСТАРСТВА ПОКУШАЛИ смо у петак да од министра културе Предрага Марковића добијемо изјаву поводом дешавања око „Сохоа“. - Одлазим у Хиландар, што је у мојој надлежности, за разлику од „Луке Београд“ која је приватно предузеће - рекао нам је министар.

- Резултат озбиљне борбе против корупције је протеривање сликара из радних простора. Шта су сликари згрешили у држави - пита он.

- „Лука Београд“ је дала кров испод кога уметници могу да склоне главе и то је названо корупцијом. Ово је врло погрешна одлука министра за инфраструктуру.

Нјегов колега Михаел Милуновић, који, такође, има веома значајну међународну каријеру и атеље у београдској луци, сматра да је одлука скандалозна и потврђује оно што је пре неколико дана изјавио. А то је да је државу очигледно мало брига за ствараоце - „колатералне жртве“ овакве безумне и себичне акције.

- Мислим да је срамота да неко из Владе удари на уметнике, који су заслужили да добију неки простор од државе - каже Мирослав Лазовић, сликар и универзитетски професор. - Запањен сам овом одлуком. Свидела ми се идеја „Сохоа“ и учинило ми се да су овде дошли добри уметници. Мислио сам да као група направимо неки општи и естетски став и да покажемо да су уметност и култура битни за нацију.

БЕЗ АТЕЛЈЕА - САМО за месец дана, без икаквог конкурса, „Луци Београд“ око пет стотина уметника упутило је молбу да им уступи простор за рад - каже Мирослав Лазовић. - Велики број уметника је без атељеа, у Београду можда више од хиљаду њих.

Лазовић истиче да је путујући по свету видео да су уметници у повлашћеном положају и да имају нормалне услове да се баве креативним радом.

- Овде се сви боримо за голу егзистенцију. Многи су се чак и предали и раде неке друге послове, што не иде у прилог ни држави, ни друштву, који су их бесплатно школовали. Мислим да је држава хиљаду пута могла да изнађе неки механизам да збрине уметност. Четири милиона туриста због „Мона Лизе“ дође у Париз, а шта ћемо ми да им покажемо - затворене музеје. То је много већи проблем којим би држава требало да се позабави, уместо што протерује уметнике из „Луке Београд“. Проблеми треба да се решавају по вертикали, а не да се одбацује неки нормалан и добар пројекат.

ОД РУИНЕ ДО ГАЛЕРИЈЕ

У УДРУЖЕНЈУ „Фрактал“ кажу да су уложили огромне напоре да потпуно руиниран простор претворе у галерију:

- У допису који нам је упутила „Лука Београд“ сазнали смо да постоји могућност исељења. О стању у култури и односу према истој не вреди говорити. У згради „Србијатекса“ стварају многа угледна и светски призната имена српског сликарства, вајарства и фотографије.