Кустурица хит Сајма

Е. В. Н.

уторак, 26. 10. 2010. у 20:54

Кустурица хит Сајма
Промоција аутобиографије Емира Кустурице ”Смрт је непровјерена гласина”, у издању ”Новости”, окупила елиту на Сајму књига у Београду

ПРОМОЦИЈА прве књиге редитеља Емира Кустурице, својеврсна аутобиографија душе “Смрт је непровјерена гласина”, у издању Компаније “Новости”, била је догађај какав се не памти на Сајму књига - у сали за прес конференције у Хали 4, у уторак вече није било места чак ни за стајање, а у првим редовима били су представници овдашње културне и јавне елите - од Душана Ковачевића, Гордана Михића, министра иностраних послова Вука Јеремића, старешине Саборне цркве оца Петра Лукића... до глумаца Славка Штимца, Миодрага Кривокапића, шефа БИА Александра Вукадиновића, председника ДСС Војислава Коштунице, новинара Славе Ђукића, Оље Бећковић... Међу представницима медија, било је и много новинара из региона, који су дошли специјално због овог догађаја.

“Водич” кроз представљање животне саге нашег најславнијег редитеља био је др Неле Карајлић, а многобројним гостима обратили су се Манојло Мањо Вукотић, генерални директор главни уредник Компаније “Новости”, књижевни критичар Владимир Кецмановић и академик Матија Бећковић.

УЗЕ МУ ЈЕ ЛЈОСА - ЕМИР Кустурица је доказао да је и у наше време могуће волети своју земљу и стећи светску славу - рекао је Бећковић. - Једном од најславнијих живих Срба Срби замерају што је поред живог Менхетна изабрао Мећавник, и што је уопште Србин кад је могао да бира. О томе говори и ова књига, о чијој вредности најбоље говори графит који је прекрио Србију: “Узе му је Лјоса испред носа!”

- Знам да ће и ова књига сада, поново, узбуркати море наших страсти - рекао је Вукотић. - Повиће главу многи из политичког андерграунда. Правиће нову параду они који немају поноса. Понос ће импотентној Србији објашњавати естрадне бедевије и силиконским мигавцима осветлити пут до наше културне фарме. Јавиће се неки налицкани изабраници из цивилног друштва и продати га свету као анализу о буђењу ратних хушкача. Шепуриће се на екранима даме, из чијих “Витонових” ташни вири празилук. Мали уредници испод скута политике неће смети да објаве ко је написао књигу, а камоли ко ју је издао. Троје новине су то прескочиле и данас. Знам, између корица ове књиге је актуелно, аутентично, узбудљиво, страсно, искрено, зрело, поучно штиво. Знам: оно ће и да боли, али и да засмеје. Знам: урадио сам уреднички и издавачки посао, на који би био поносан сваки уредник на свету. Знам: ово је дивна књига, коју је написао човек велике снаге, великог имена и великог престижа. Знам: провјерена и проверена гласина је да је ово сјајна књига, и ту гласину треба ширити даље.

По речима Владимира Кецмановића, душа сваког човека део је једне велике космичке душе, а да то колика ће бити душа појединца зависи од тога колико му је Бог дао да захвати од те велике душе.

БОРА ЂОРЂЕВИЋ - СЛУШАО сам оно што је Неле малопре читао и то је јако добро написано, сјајно, баш филмски, у маниру његових првих сценарија.

- Кустурица је евидентно успео да захвати највише, због тога ме не чуди што је ова књига, “Смрт је непровјерена гласина”, аутобиографија његове душе, обухватила велики број судбина, а с обзиром на то да је у питању велики редитељ, онда аутобиографија његове душе истовремено јесте и књижевна адаптација његовог животног филма.

Публику је, већ по обичају, на ноге подигао Матија Бећковић:

- Да ће Емир Кустурица написати књигу - било је питање дана. Да ће његова књига бити догађај, не само на Сајму књига, није било тешко погодити. Да је могао бирати издавача, знао је и он, а што је изабрао “Вечерње новости”, само је питање нерава. И не само то - како би рекао један од јунака Кустуричине књиге.

Лако је било знати и каква ће то књига бити и о чему ће говорити. У време кад књиге све чешће настају из књига, а живот све више остаје без речи, Кустурица је решио да пише о ономе што најбоље зна, а то значи о себи, подсетио је Бећковић, А да ће писати о себи, знао је свак ко зна Емира Кустурицу, који зна да “не можеш рећи истину о другима ако не кажеш истину о себи”.

ВАСА ПАВКОВИЋ - КУСТУРИЦА је један од најутицајнијих уметника у Европи. И ја сам учио из биографија неких редитеља, па верујем да ће данашњи клинци имати шта да науче из приче о његовом животу и уметности.

- Нјегову књигу су милиони људи већ видели голим оком, а сад могу и читати оно што су гледали. Кустурица је и овај пут контрирао. Свој живот је најпре екранизовао, а аутобиографију писао романсирајући своје филмове. Филм је млађи од књиге, и ту разлику је морао надокнадити. Пише као што режира, а режира као што говори, а говори као што мисли, глуми и гради. Тако је ова књига и приручник за гледање његових филмова, закључио је Матија Бећковић.

Сам аутор, Емир Кустурица, који је уочи промоције изјавио да је “више узбуђен и срећан него пред свој први филм”, своју “трему” признао је и својим многобројним поштоваоцима:

- Нисам очекивао да ће оволико људи бити, ништа нисам очекивао од свега овога, а за мене је сад ужасно тешко и да било шта кажем, јер после Матије Бећковића, што год изговориш, у ствари као да ништа ниси рекао. Написати књигу није лако, али мислим да је теже било живети овај живот, проћи кроз све замке и све догађаје који су произведени и на које сам наилазио. Покушај да артукулишем свој живот произвео је, међутим, проблем са том књигом што је она писана више од петнаест година, ја се бојим да сваки полуписмен човек када би писао неку књигу двадесет година, да би написао добру причу. Јер, у суштини, ови писци које ми знамо, напишу књиге и онда живот проведу ишчекујући Нобелову награду. Ја се нешто питам, у Матијином духу - ако је Обама добио Нобелову награду, а није ни почео да ради, што ја не бих могао да добијем Нобелову награду на крају мог уметничког пута. Тајна је управо у томе што ја Нобелову награду не прижељкујем, и зато се може догодити да она дође.

ГОРДАН МИХИЋ - ОЧЕКУЈЕМ да је књига сјајна. Не сумњам да је написао из дубине душе и срца, а има и о чему да говори. Живео је и живи узбудљив и страстан живот. Не устручава се да уђе у ринг!

Кустурица је говорио и да је дивно што је Нобелова награда сада уведена као шала, и присетио се многобројних тајни свог одрастања, које су остале негде заптивене у тој књизи, у том вртлогу мисли, које су се рађале, нестајале, враћале, и које су на крају настале из истог оног разлога из којег и његова мајка није трпела да у лифту, у кући Јабучице Авде 16 Д, комшије краду сијалице.

- Она је нашла патент који никада нисам заборавио, а он у две тачке објашњава и оно што је везано за архетип трња и ружа, и сијалице као симбола светлости. Она је, наиме, прво “охо” лепилом, а онда, како је време одмицало и како се технологија развијала, бољим лепилима научила да лепи трње са ружа на сијалице, и никада нисам успео да схватим како је успевала да их уврне. Али, те сијалице више нико није крао. Остајале су док “природном смрћу” не умру. То ме подсећало на ону причу из Рубљова, кад онај дечак каже да зна тајну како се излива звоно, а у ствари слаже. Али, на крају успео је да га направи, баш као што птица направи гнездо, а да пре тога није видела како се прави.

СЛАВОЛЈУБ ЂУКИЋ - СВЕ што Кустурица уради је догађај као и ова књига, коју сам већ прочитао. Уживање је и читати је и присуствовати овом догађају.

“Лајтмотив” Кустуричиног приватног и емотивног живота, његова супруга Маја, иако је “навијала” из првог реда, ипак је остала доследна да се не чује у јавности - није дала ниједну изјаву.

Судбина “Титаника”

- Књигу је насловио “Смрт је непроверена гласина”, а то све више постаје и наш живот - рекао је Бећковић. - “Боже, Емире, може ли код тебе ишта без политике?”, питала га је мајка, а у тој политици најбитнија је неодољива лирика којом је опевао родни град и његове улице чију дужину зна по броју својих стопа. Отац је једном будио мајку да јој саопшти најновију вест да је Насер од Руса прешао Американцима, други пут у оскудици решио је да се сети Патриса Лумумбе и његове сиротиње, да би се на крају све завршило питањем докле ће Јељцин да растура једну велику светску силу и има ли тај човек икаквог карактера.

СЛАВКО ШТИМАЦ - ОЧЕКУЈЕМ да ћу да препознам много ситуација. Познавао сам Емировог оца и мајку и многе људе које он помиње. Сећам се тих прича, а видим сад су стављене и у књигу.

Многа лица ове повести питају: “Где сам ја у тој причи?” То се пита и сам аутор. И не само то. У његовом случају, то има једно скривено значење које је једини смисао и живота и књиге. Ма колико причао свој једини живот, он у тој причи и јесте и није. Ту је, али је и још негде. То негде је уметност, која је дала виши смисао његовом животу, а у њу је крочио још кад је као дечак направио макету “Титаника” који ће на крају постати метафора за судбину наше земље. И не само то - закључио је Бећковић.

Најлепши бисер
- ОД шест и по милиона књига, које су “Новости” штампале, и 4,7 милиона продатих, “Смрт је непровјерена гласина” представља један од најлепших бисера - истакао је Вукотић. - Захваљујући лажној скромности аутора и мојој реткој попустљивости, ова књига се рекламира као аутобиографија Кустурице. Она то највећим делом и јесте. Али то је и - аутобиографија, или биографија свих нас. Она је фреска немањићевског сјаја, на коју су утиснуте деценије наших највећих узлета и највећих падова, врхови и понори. Кустурица пише о себи, али плете и клупко. Ми у том предиву видимо оно што се лепо препознаје и што се зове глобус, свака наша споредна станица живота. Сваки салон наше престонице успеха, свака музејска соба нашег поломљеног оружја, свака наша изрешетана застава победе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Dragan

26.10.2010. 21:58

Kusturica je hit nasih vremena!Cestitke za knjigu uz nadu da cu je ubrzo imati.(jedva cekam)Ziveo ti nama nas Kusta!

ali

26.10.2010. 22:52

Kusturica je zaista veliki umetnik ali je istovremeno vrlo stetan za srpsku kulturu.

Nikola

26.10.2010. 23:43

Javljam se iz Australije,cestitam izlazak knjige Emiru Kusturici i kompaniji"Novosti" sa zeljom da to bude kulturni dogadjaj godine u Srbiji.Zahvaljujuci skolskom drugu Milanu iz Beograda uspio sam doci do jedne knige.Zaistana promociji se nasla srpska kulturna elita,hvala svima autoru,izdavacu ipromoterima Kusturicine knjige.Iskrene cestitke upucijem svima. Moze i Nobel,zasto ne,kada je mogao Obama za par svojih obmana,moze i Kusturicaza knjizevnost i mir u svijetu.

LAKI

27.10.2010. 00:02

Kusturica nije covek vec institucija. Uspesan reziser ,muzicar, pisac,glumac, i da ne nabrajam.Sve cestitke ovom cudu od coveka.Nadam se da ce nas jos dugo predstavljati svugde po svetu kao sto je to cinio i do danas.BRAVO.

Mile Kaludjer

27.10.2010. 02:59

Nele samozvani Dr.karajlic-i Emir Kusturica-srpska elita ,dobro dogura srpska knjizevna rijec -Bruka!.Emir je rekao istinu o sebi pa k'o sad treba da prihvatimo sve sto kaze da je "istina", narocito otkako se "vratio veri pradedovskoj".Da li je time imao pravo i Muhammed Ali reci da su svi crnci u Americi -potomci Marokanskih- muslimana .Na sto spade Srbijo-a nekad si bila ponos Balkana.

Kaodaje

27.10.2010. 07:09

Ostavicu po strani cinjenicu da cijenim Kusturicu. Hocu nesto drugo da kazem. Kusturica mi zaista u citavoj nasoj zbrci djeluje normalno, sto je utisak koji ni Srbija ni srpski narod na mene vise ne ostavljaju. Naravno, sve vas volim!

Vajan

27.10.2010. 07:25

Ima zaista bolesnih, nastranih i nesretnih ljudi!!!Reci da je srpski genije Emir Kusturica stetan za nasu kulturu, je isto kao i reci da su Goethe, Kurosava, Bergman, Po, Fellini, Dostojevski, Andric, Crnjanski, Mihailovic, Bunuel, i da stanemo ovdje, stetni za svoje kulture. Takvih slijepaca, koji su, sasvim mirno i s uvjerenjem, u stanju izreci te, i slicne, besmislice, ima u svim narodima i vremenima, ali, cini se da kod nas Srba takav korov posebno dobro buja. Ponosimo se s tobom Nemanjo!

Ivan Dechanski

27.10.2010. 08:11

To ti je u Srbiji, a verovatno i u drugim sredinama tako:  Samo vas gledamo:))

kojic d. brana

27.10.2010. 08:31

Naslov knjige nam govori ,covek koji ne krije nista jer je javna licnost jer ga je ova okolina iznedrila vaspitala, on nece da bude nesto drugo jer bi onda bio "niko i nista" Zato i neki iz publike koji su dosli jer su im neki rekli da moraju da idu da bi se prikrili sta rade i da bi uhvatili nesto od cega ce napraviti slucaj ,kako bi umanjili vrednost Glavnog Glumca ,neka stave prst na celo i razmisle sta rade.Covek treba da prati svoje a ne tudje pretke.

cajnice

27.10.2010. 10:48

Emire legendo svaka ti cast!!Vidi se da si veliki covjek i Srbin.. Bio sam na promociji i odusevljen sam govorom g-dina Matije, a Nele ko Nele ne moze bez fazona :))

Ahil

27.10.2010. 11:49

To da mu se klanja citav svet od Evrope do Amerike a da je cesto osporavan ovde od kojekakvih laznih cistunaca..kojima je bitnija ambalaza od sustine najbolji je dokaz njegove genijalnosti.I jos nesto ovo je covek od onog tupa ljudi koji pisu knjige kada uistinu imaju nesto da kazu a ne da izbacuju godisnje po 7-8 knjiga o nekim prozaicnim temama...

Lazica

27.10.2010. 13:01

Pardon, mi živimo u zemlji koja ima pet puta više akademika od Francuske i u kojoj su dva najpoznatija akademika srednjoškolci. E, pa takvi su nam i "kulturni događaji dana".

Francuz

27.10.2010. 16:53

@Lazica - Republika Francuska ima 1 Akademiju sa ukupno 40 clanova, tz. "Besmrtnika". Novi se clan bira tek onda, kada jedan od 40 zivih clanova umre.

Milos Nedic -Beograd

27.10.2010. 13:33

Zato i jesmo "dogurali" dovde dokle i jesmo sa ovom garniturom "akademika"hahahahah.

rave

27.10.2010. 14:01

Providan pokušaj održanja ustaljenog sistema vrednosti u društvu, koje polako, ali sigurno počinje da dolazi svesti. Glumatanje normalnosti i prikriveni nacionalsocijalistički delirijum sa svojim "herojima" i sve više nadolezećih miševa.Ako se ne može, pisati kao Tomas Man, ako se ne može izgledati iglumiti kao Marlene Dietrich, može se u životu slično učiniti.Mogli ste a niste. a sad je već kasno.Ako je Oskar nedostižan možda je Nobel za knji\evnost na dohvat ruke.

Nada iz Srpske

27.10.2010. 15:04

Emir Kusturica je vanserijska ličnost, sigurno je i knjiga vanserijska. Jedvačekam da je pročitam. Zanimljivo je koliko je anonimnih genija medjukomentatorima ovog teksta, koji kao da čekaju da pokušaju omalovažitii uniziti svakog čovjeka koji se uzdigne iznad osrednjosti. Još ako nijeslijepi globalista! Dobro neko reče, za njih je srpska elita na Farmi, asilikonska pjevaljka i novopečena "kolumnistkinja" pojam praveintelektualke.

elitni

27.10.2010. 16:26

Ja "elite" majko draga. Kostunica , Jeremic,..na promociji knjige jednog bosnjaka koji je toliko dobar reditelj da nikad ni Oskar dobio nije

Klecko

28.10.2010. 12:05

@elitni - A koliko ono oskara si ti dobio elitni, ili zlatnih palmi ili....

Emil Milojević

27.10.2010. 21:22

U Paraćinu sam večeras bezuspešno tražio Emirovu knjigu. Na sedmom kiosku dobio sam sledeći odgovor: "prodali smo danas OBA primerka" (!?) Za "Novosti" smo mi, provincijalci, unapred otpisani kao čitalačka publika. Zato pozivamo g. Kosturicu da dođe u naš grad i promoviše svoju autobiografiju, makar i bez svog ponositog izdavača.

nina

10.11.2010. 15:43

Danima pokusavam da nadjem knjigu, ali bezuspesno :(cak mi je danas rekla prodavacica na kiosku kako su se Kusturica i "Novosti" posvadjali i da je knjiga povucena iz prodaje! pa ako neko zna nesto o tome, molim da mi odg, gde sada mogu da potrazim knjigu.Hvala :)

sofija

16.12.2010. 11:34

Knjiga je pnovo dostupna. Nije je bilo zato sto je rasprodata. Brze nego sto se ocekivalo. I knjiga je odlicna. Potresna, iskrena, interesantna, duhovita, jednom recju vredna citanja.Drago mi je da u srpskoj umetnosti postoje ljudi kao sto su Ivo Andric i Emir Kusturica, i verujem da ce ovi novi klinci citati i gledati i uciti i biti bolji od nas.