Театар у директном ТВ преносу

В. СТРУГАР - Н. КНЕЖЕВИЋ

06. 10. 2010. у 23:54

Театар у директном ТВ преносу
Први пут једно премијерно позоришно извођење, са сцене Народног позоришта, пренето на мале екране. Овације за „Златно теле“. Комад посвећен Радету Марковићу

ПРЕДСТАВА „Златно теле“, у режији Горана Марковића и извођењу ансамбла Народног позоришта, имала је двоструку премијеру. Први пут је комад инспирисан романом познатог руског списатељског тандема Иљф и Петров одигран на сцени националног театра, али је и први пут једно премијерно извођење имало директан телевизијски пренос!

Укупно 12 камера „опслуживало“ је овај догађај, емитован на Другом програму РТС и Дигиталном каналу културе и уметности, у режији искусног зналца свог посла Бранка Кичића (оца популарног глумца Гордана) и Аде Лазић. Колики значај је РТС придао овом задатку, али и какво умеће такав посао захтева, најбоље илуструје податак да је Кичић, редитељ великих и захтевних преноса (између осталог и преноса сахране Јосипа Броза Тита), требало „синхроно“ да испрати све актере на сцени. Били су то Милан Гутовић, у улози легендарног преваранта Остапа Бендера, затим Игор Ђорђевић, Ђуза Стојиљковић, Хаджи Менад Маричић, па Дарко Томовић, Ивана Јовановић, Иван Зарић, док су последњи кадрови (као и цела представа) били посвећени недавно преминулом Радету Марковићу, који је требало да се појави у улози Фунта.

КОНТРОЛА ТЕЛЕВИЗИЈСКА екипа ангажована на целокупном послу директног преноса пратила је, како смо сазнали, позоришни ансамбл од првих проба. Вече пред премијеру организовано је и контролно снимање.

Ипак, ако је будућност театра у сарадњи са другим медијима, које су предности, а који недостаци овакве „симбиозе“?

Ново време носи нове изазове - каже управник Божидар Ђуровић. - У позоришту се увек страхује да ће представа емитована на ТВ изгубити гледаност, али нека искуства нас уверавају у супротно. Свесни смо и да публика поред малих екрана не може имати исти уметнички доживљај као у сали, али је зато у прилици да види, не само представу него и атмосферу око ње, да завири иза кулиса.

Ово неће бити и једини премијерни ТВ пренос, јер по протоколу о сарадњи две куће, убудуће ће моћи на малим екранима да се види и нека балетска или оперска представа. Иначе, како смо сазнали, истим споразумом је договорено да никаквих материјалних „потраживања“ нема ни са једне стране.

- Врлина ТВ преноса је да на овај начин представу може да види много више људи, па и они који у својим местима немају театар - објашњава Драгана Бошковић, уредник преноса и „ТВ театра“. - А мана је што свака представа рачуна са живим односом глумца и гледаоца. Телевизија као „хладан“ медиј не може, по природи ствари, да пређе ту рампу... Зато пренос мора да буде врло скрупулозан, да уметност ТВ режије не би надмашила уметност позоришне режије. Такође, предност је што на малом екрану гледалац може да ужива и у крупном плану, што му није омогућено из мрака позоришне сале.

Било како било, једно је неспорно - „зујања“ камера нису ни у једном моменту пореметила позоришни доживљај, па они гледаоци који нису били и току нису могли ни наслутити како се велики и одговоран посао обавља иза њихових леђа.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације