„Рад“ одузет власнику

Д. Бт. - Д. Б. М.

30. 08. 2010. у 20:55

Агенција за приватизацију поништила продају Издавачког предузећа ”Рад”, јер је нови власник“Медија 2” располагао имовином мимо уговора

ЗБОГ неплаћања рате и располагања имовином супротно одредби купопродајног уговора, Агенција за приватизацију раскинула је уговор “Мадијом 2” о продаји издавачког предузећа “Рад”, речено је у понедељак “Новостима” у Агенцији.

На аукцији 24. априла 2009. “Медија 2” купила је 70 одсто капитала “Рада” за 126 милиона динара и од тада ова издавачка кућа постоји још само “на папиру”. Остала је без редакције и главног уредника, а у потпуности је испражњена “Радова” зграда у строгом центру града у Дечанској 12, од 2.526 квадрата. Увидом у документацију и пословне књиге “Медије 2” агенција је установила многобројне неправилности: нови већински власник, иако се уговором обавезао да без претходне писмене сагласности Агенције неће стављати хипотеку на непокретности “Рада” - ипак је то учинио. Да би се обезбедила два кредита, један у износу од 30 милиона, а други од 37 милиона динара, под хипотеку је стављен пети спрат “Радове” зграде у Дечанској улици број 12. Хипотека је стављена у корист Фонда за развој Републике Србије.

ПРОДУЖЕН РОК ПРОШЛЕ недеље у Агенцији је разматрано и испуњавање уговора о продаји “Просвете”, чији је власник, такође, “Медија 2”. За достављање доказа о испуњењу уговора “Медији 2” дат је додатни рок, који, како незванично сазнајемо, истиче ове недеље. То подразумева уплату друге рате од 400.000 евра и скидање хипотеке са “Просветиног” магацина у Душановој улици.

“Рад” је под хипотеку, у корист Фонда за развој, ставио и пословни простор у приземљу и мезанину своје зграде, а ради уговора о кредиту од 30 милиона динара, потписаног 27. новембра прошле године. Од тог новца већ 30. децембра на фирму “Медија 2” пренето је 11.800.000 динара. Поред тога, на име “Рада” издате су и четири бланко менице, стоји у обавештењу Агенције, због кредитног задужења код Универзал банке.

Агенција за приватизацију проценила је да је на овај начин купац (“Медија 2”) поступио супротно одредбама купопродајног уговора и остављено му је месец дана да избрише све хипотеке и да неактивиране бланко менице буду враћене “Раду”, као и 11.800.000 динара, који су отишли на рачун новог власника.

Све ове примедбе предочене су власнику још у марту, али пошто није поступио по налогу Агенције, а није ни платио нову рату - уговор је раскинут. Такође, пре три дана, директорка Рада Вања Томић, иначе сестра Дејана Пантовића власника “Медије 2” поднела је оставку. Према измењеном закону, у оваквим случајевима имовину преузима Агенција за приватизицију до нове аукције.

У Агенцији су нам објаснили да уколико је досадашњи власник продао део имовине, а уговором нису предвиђене казне за то, неће морати да врати новац. Тако да постоји могућност да “Рад” на следећој аукцији изађе са мањим капиталом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

krle

31.08.2010. 19:03

Dokle vise da vam tekstove pisu kvazi novinari. Vanja Tomic nije u nikakvim rodbinskim vezama sa Dejanom Pantovicem. Kakvi ste vi amateri

pan petar

31.08.2010. 20:27

mozda vanja tomic nije sestra gazda dejana, ali je sigurno jedna nesrecna zena koja je u odsustvu uvida u realnost poverovala da moze da leti, pa je skocila kroz prozor. kad je videla da se strmoglavo priblizava tlu, odjednom je shvatila da pad moze da bude fatalan. ona je jos jedna zrtva gazda dejana koji ne bira sredstava kad treba da profitira. tako je jedna obicna sekretarica postala prvi covek izdavacke kuce, a da naverovatnije nije procitala jednu jedinu knjigu koju je Rad objavio.