За баћушке од срца

Б. ПУЗОВИЋ

уторак, 23. 03. 2010. у 20:45

За баћушке од срца
У строгом центру Москве, у престижном Театру “Школа драмских уметности”, изложба наших уметника

ЛАЈКОВАЦ - У строгом центру Москве, у престижном Театру “Школа драмских уметности”, на свега десетак минута хода од Кремља, у потпуној тишини, пред неколико стотина присутних, одјекивали су чекић и длето вајара Милутина Ранковића, свештеног иконописца из Лајковца. Уметник из срца Колубаре на лицу места показао је Московљанима како из безличног, обичног парчета дрвета настаје скулптура.
Практичан рад био је саставни део изложбе “Свет вере” у главном граду Русије, на којој се, уз Ранковића, представио и београдски сликар и калиграф Жарко Станковић. Уметници су у Русију отишли уз помоћ Компаније “Миленијум” из Београда и подршку Министарства за дијаспору. Изложбу је отворио Милош Митровић, председник Компаније “Миленијум”, који је био изасланик државног секретара Министарства за дијаспору.
- Громогласан, дуготрајан аплауз проломио се савременим културним здањем у Москви кад сам се, на отварању изложбе, појавио у српској народној ношњи, са шајкачом, јелеком, бридж панталонама и опанцима шиљканима. Зачули су се и повици “Русија - Србија” - каже Милутин Ранковић. - И стварно, на сваком кораку, кад би чули да смо уметници из Србије, листом би Московљани изражавали братску наклоност, пружали подршку да истрајемо у одбрани онога што је наше. И Сергеј Бабурин, који је и за време НАТО бомбардовања био у Београду да пружи подршку, био је на изложби.
У Москви је Ранковић изложио 15 радова са византијским и српским мотивима, исклесаних у црном колубарском храсту и ораху. Изложба ће трајати три месеца, а према проценама организатора, биће чак три милиона посетилаца!
- Скулптуру монаха, високу око пола метра, на самој изложби исклесао сам у руском дрвету груши са ког ни кора није била скинута, а које подсећа на нашу дивљу крушку. Дело је било завршено за четрдесетак минута, и за то време у публици је владао потпуни мук - каже Ранковић. - Монах у дрвету остаће у московском театру, као поклон од срца. У главном граду Русије представили смо бар делић културе њихове вечне браће са Балкана...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације