Опомена и вапај за разумом

Р. Р

11. 11. 2009. у 20:52

Победник конкурса за карикатуру “Пјер” Миланко Каличанин из Краљева. Жиријем је председавао академик и драмски писац Душан Ковачевић

ПОБЕДНИК “Пјера”, најзначајнијег националног конкурса за најбољу карикатуру, који “Новости” традиционално организују 42. пут, ове године је Миланко Каличанин из Краљева. Ово је одлука жирија који је радио у саставу: Душан Ковачевић, академик (председник), Петар Краљ, глумац, Воја Жанетић, сатиричар и афористичар, Цаја Радојчић, сликар, и Мухамед Ђерлек, карикатуриста и прошлогодишњи победник овог такмичења.
Првонаграђеном аутору за његову карикатуру без речи, припашће Златна плакета “Пјер” (рад Небојше Митрића), и новчани износ награде од 100.000 динара. Другопласирани, Никола Пејков из Црепаје, аутор карикатуре под насловом “Маске”, добиће Сребрну плакету и 50.000 динара, а трећепласираном, Јовану Прокопљевићу из Земуна, за карикатуру без речи, “Новости” ће уручити Бронзану плакету и новчани износ од 30.000 динара.
У просторијама Компаније “Новости”, жири је у среду изабрао и најбољу карикатуру портрета - нови лауреат ове награде је Зоран Товирац Тоцо из Земуна, за портрет Ивана Тасовца, који носи наслов “Трилогија политичка - спортска - културна”. Товирцу ће као награда припасти Плакета “Пјер” и 40.000 динара.
У образложењу за награде, жири 42. “Пјеровог” такмичења истакао је да је на овогодишњи конкурс стигло 665 радова од 169 аутора, да су у ужи избор изабране 122 карикатуре, а у најужи 15, које су по квалитету, значају, вредности и оригиналности равноправне са награђенима, али да су гласањем које је обављено по принципу бодовања, ипак изабрана три најбоља рада.
- Све три награђене карикатуре су на изузетно актуелан и мајсторски исцртани начин испричале причу о судбини човека у данашњем свету - рекао је Ковачевић. - Универзалне су по поруци и по битности у поимању судбина у цивилизацији која се планетарно урушава - на неки начин, оне су и опомена, упозорење и вапај за разумом. Ове цртеже - карикатуре тешко је препричати, јер је њихова вредност управо у томе што се могу разумети не само у форми коју су аутори изнели на папиру, већ и вишеслојним тумачењем и значењем. Јер, карикатура је оригинална у својој аутентичности пера, а не у могућности изговорене или препричане речи - истакао је у образложењу за награде Душан Ковачевић.
Овогодишњим лауреатима награде “Новости” и “Пјеровог” конкурса свечано ће бити уручене 30. новембра у Галерији “Прогрес”, када ће бити организована и изложба свих победничких карикатура током 42 године, колико траје једно од најрелевантнијих и најцењенијих такмичења за најбољу карикатуру на овим просторима.

НАЈУЖИ ИЗБОР
ПОРЕД награђених, у најужем избору за најбољу карикатуру били су радови Саше Димитријевића из Ниша (карикатура “Очистимо Србију”), Шпира Радуловића из Новог Београда (карикатура без речи), Горана Дивца, карикатуристе “Новости”, Александра Воркапића из Новог Сада (“Донација”), Новице Коцића из Београда (“Хлеб”), Влада Волаша из Земуна (“Север - југ”), Душана Арсенијевића из Ваљева (карикатура без речи), Слободана Ађанског из Београда (карикатура без речи), Ранка Гузине, једног од наших најпознатијих карикатуриста, Радослава Ненадића из Београда (“Сербија”) и Горана Ћеличанина из Варварина (Без речи).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zoran Tucaković

14.11.2009. 18:14

Sedam godina je prošlo od dobijanja "Srebrnog Pjera", pa je bio i red da se originalnost i beskompromisna privrženost istini i svome nacionu nagrade kako i priliči.